Egiptovskemu aktivistu in blogerju pet let zapora

Sodišče v Kairu je egiptovskega oporečnika in blogerja Alo Abdela Fataha, ki je igral ključno vlogo v vstaji proti režimu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka leta 2011, danes obsodilo na pet let zapora zaradi kršitev zakonodaje o protestih. Na pet let zapora je bil obsojen tudi aktivist Ahmed Abdel Rahman, 22 aktivistov pa na tri leta zapora.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KAIRO > Obsojeni, ki so bili na sodišču v kletkah, so ob razglasitvi sodbe cinično zaploskali, njihovi sorodniki in privrženci v sodni dvorani pa so vzklikali: "Dol z vojaško vladavino."

Fatah velja za eno ključnih osebnosti v vstaji, ki je nekdanjega predsednika Mubaraka februarja 2011 prisilila v odstop s položaja.

V prodemokratičnih gibanjih je ostal aktiven tudi po odstopu Mubaraka in je med drugim novembra 2013 protestiral proti ostrejši zakonodaji glede protestov. Policija je protestnike razgnala v skladu s spornim zakonom o omejevanju protestov, ki je bil sprejet le nekaj dni pred tem. Tožilstvo trdi, da so aktivisti napadli policiste.

Fatah in še dva aktivista so bili junija lani že obsojeni na 15 let zapora, a ker so bili obsojeni v odsotnosti, je sodišče odredilo ponovno sojenje. Ostale so obsodili na tri leta zapora in okoli 13.000 evrov denarne kazni.

Odkar je nekdanji general Abdel Fatah al Sisi julija 2013 odstavil demokratično izvoljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, Egipt vodi politiko trde roke proti opoziciji in Muslimanski bratovščini. Aretirali so več tisoč privržencev bratovščine, več sto so jih obsodili na smrt. Za zapahi je tudi več deset uglednih demokratičnih aktivistov iz časa revolucije. Številni so v zaporu pristali zaradi protestiranja proti novemu zaostrenemu zakonu o demonstracijah.

STA


Najbolj brano