Egiptovska letala obstreljevala položaje IS v Libiji

Po nedeljski objavi posnetka, na katerem zamaskirani pripadniki Islamske države (IS) v Libiji obglavijo 21 egiptovskih Koptov, so letala Egipta danes obstreljevala cilje IS v Libiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

KAIOR > Da je egiptovska vojska izvedla “usmerjene” letalske napade na položaje in orožje teroristov IS v Libiji, so sporočili danes v Kairu.

“Napadi so točno zadeli svoje tarče in falconi naših zračnih sil so se varno vrnili v oporišča,” je v izjavi pojasnila vojska, podrobnosti pa ni razkrila. Jasno je tudi dala vedeti, da so tako “maščevali egiptovsko kri in vrnili milo za drago zločincem in morilcem”. Na egiptovski državni televiziji so obenem prikazali posnetek lovcev, kako vzletajo v napade na IS.

Libijski mediji so poročali, da je bil cilj napadov mesto Derna na vzhodu države, utrdba privržencev IS.

Televizija Al Džazira je poročala, da je neidentificirano letalo obstreljevalo vrsto vojaških objektov v okolici Derne in da je eden od izstrelkov zadel hišo na obrobju mesta, pri čemer so bili ubiti trije otroci.

Poveljnik libijskih zračnih sil, ki so zveste mednarodno priznani vladi v Tobruku, je sporočil, da so bili napadi usklajeni z libijskimi oblastmi. General Sakr al Džuruši je tudi dejal, da so libijske zračne sile napadle cilje IS v Sirti in Bengaziju.

Že v nedeljo zvečer je egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi napovedal, da si Egipt pridržuje pravico, da na okruten umor 21 Koptov odgovori “na primeren način in ob primernem času”.

Libija se utaplja v kaosu že vse od padca dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011. V državi imajo dve rivalski vladi, dva parlamenta in dve vojski - idealne razmere za vzpon skrajnih skupin.

Žarišče privržencev IS v Libiji je prav v mestu Derna, kjer je skupina Svet šure islamske mladine lani prisegla zvestobo IS. Gre predvsem za nekdanje upornike, ki so se leta 2011 borili proti Gadafijevemu režimu. Skrajneži že več tednov opozarjajo nase z usklajenimi napadi v Derni in očitno so odgovorni tudi za usmrtitev 21 Koptov.

IS ima svojo podružnico tudi v Egiptu. Po navedbah egiptovskega notranjega ministrstva ima skupina Ansar al Beit Makdis približno 2000 borcev. Islamistične skupine so se v Egiptu pojavile po padcu predsednika Hosnija Mubaraka. Njihova tarča so predvsem egiptovski vojaki na Sinajskem polotoku in v Kairu.

STA


Najbolj brano