Egipt poziva Izraelce in Palestince, naj se vrnejo na pogajanja

Egipt je danes pozval Izraelce in Palestince, naj se vrnejo za pogajalsko mizo, ter izrazil globoko obžalovanje zaradi kršenja prekinitve ognja na območju Gaze. Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je razočaran zaradi kršitve premirja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je Izrael in Palestince pozval, naj se dogovorijo za trajno prekinitev ognja  Foto: STA
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je Izrael in Palestince pozval, naj se dogovorijo za trajno prekinitev ognja  Foto: STA

KAIRO > Sovražnosti na območju Gaze so znova izbruhnile v torek zvečer, ko so proti izraelskemu ozemlju znova poletele palestinske rakete, izraelska vojska pa je odgovorila z zračnimi napadi.

Egipt, ki posreduje v pogajanjih za sklenitev trajnejšega premirja, je sporočil, da ohranja stike tako s palestinsko kot z izraelsko stranjo. Poziva ju, naj spoštujeta prekinitev ognja in nadaljujeta pogajanja, s katerimi bi dosegli trajno premirje.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je obsodil kršenje prekinitve ognja in izrazil razočaranje zaradi ponovnega izbruha sovražnosti. Obe strani je opomnil, da ne smeta dopustiti, da bi se napetosti še dodatno zaostrile. Izrael in Palestince je pozval, naj se dogovorijo za trajno prekinitev ognja.

Po predčasnem izteku zadnje prekinitve ognja je bilo po podatkih palestinskih virov ubitih deset Palestincev, od začetka izraelske ofenzive na Gazo 8. julija pa že preko 2000. Med smrtnimi žrtvami današnjih napadov sta tudi soproga in hčerka voditelja oboroženega krila Hamasa v Gazi.

STA


Najbolj brano