Egejsko morje terjalo nova begunska življenja

Iz Egejskega morja poročajo o novih smrtnih žrtvah med begunci, ki so poskušali s plovili doseči evropska tla. V nesreči ladje ob grškem otoku Samos je danes umrlo enajst ljudi, med njimi šest otrok. Pri grškem otoku Lesbos pa so se v soboto zvečer prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje migranti, od tega trije otroci.

Lesbos Foto: Ana Cukijati
Lesbos Foto: Ana Cukijati

ATENE > Pri Samosu so uspeli iz vode rešiti 15 ljudi, a dve osebi še pogrešajo. Skupina migrantov je poskušala iz Turčije priti na otok Samos. Ob tem pa je njihova majhna ladja zadela čeri in se je potopila. Reševalci so najprej našli truplo ženske, nato pa so potapljači v razbitinah ladje odkrili še deset trupel.

Kasneje je ladja, ki deluje v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex, blizu otoka Farmakonisi pri Samosu, našla še dve trupli. Frotnex je kasneje rešil še tri druge migrante, ki so povedali, da je bilo na krovu njihove ladje 15 ljudi, ko se je potopila v turških vodah.

Že v soboto zvečer pa se je nova migrantska tragedija zgodila na poti na otok Lesbos, ko so se v slabem vremenu prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje migranti. Več kot 150 migrantov, večinoma iz Afganistana, je rešila turška obalna straža in posadka tovorne ladje, ki je bila v bližini. Pet rešenih otrok je v življenjski nevarnosti.

Kljub vse slabšemu vremenu še vedno številni migranti poskušajo prečkati Egejsko morje, da bi dosegli grške otoke. Število nesreč in smrti tako v zadnjem času stalno narašča. Samo od ponedeljka je tako umrlo več kot 60 ljudi, med njimi najmanj 28 otrok.

STA


Najbolj brano