Eden od pilotov strmoglavljenega letala naj se ne bi mogel vrniti za krmilo

Eden od dveh pilotov letala nemške družbe Germanwings, ki je v torek strmoglavilo v francoskih Alpah, je zapustil pilotsko kabino in se ves čas spuščanja letala do strmoglavljenja ni mogel vrniti vanjo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vir blizu preiskave. Podatke o tem naj bi razkril snemalnik zvoka v pilotski kabini.

Preiskava prizorišča tragične letalske nesreče bo trajala najmanj teden dni, več dni pa bo trajalo tudi iskanje trupel. Žrtve bodo identificirali z analizami DNK. Foto: Gendarmerie Nationale
Preiskava prizorišča tragične letalske nesreče bo trajala najmanj teden dni, več dni pa bo trajalo tudi iskanje trupel. Žrtve bodo identificirali z analizami DNK. Foto: Gendarmerie Nationale

NICA > “Na začetku leta je slišati normalno komunikacijo med posadko, nato se sliši, kako se eden od sedežev pomakne nazaj, odpiranje in zapiranje vrat ter nato trkanje na vrata. Nato v kabini ni več pogovora do strmoglavljenja,” je dejal vir.

Pilota sta se pogovarjala v nemščini, ni pa jasno, ali je kabino zapustil pilot ali kopilot. Proti koncu leta je slišati, kako se se oglasi alarm, ki nakazuje bližino tal, je za AFP dejal vir.

Sklicuje se na snemalnik zvoka v kabini, ki so ga v prvi od dveh črnih skrinjic našli že v torek. V sredo so našli tudi ohišje druge skrinjice, ki beleži tehnične podatke o letu, same skrinjice s podatki pa še ne.

S tem je vir potrdil predhodno poročanje ameriškega časnika The New York Times. Ta je navajal besede visokega vojaškega predstavnika, ki sodeluje v preiskavi, češ da “nekdo pred vrati najprej lahno trka na vrata, odgovora pa ni”. “In nato močneje udari po vratih, a ni odgovora. Nikoli ni odgovora,” je dejal.

Letalo airbus A320 je na poti iz Barcelone v Düsseldorf strmoglavilo na jugovzhodu Francije v torek dopoldne. Na krovu je bilo 150 ljudi, ki so vsi umrli. Med njimi je bilo največ Nemcev in Špancev.

Na odmaknjenem območju strmoglavljenja so koščki letala raztreseni na veliki površini, danes pa se bo nadaljevala operacija iskanja trupel. V sredo so po poročanju AFP prve posmrtne ostanke žrtev že dvignili v helikopterje, ki sodelujejo v operaciji. Nadaljevala se bo tudi preiskava nesreče, ki doslej še ni prinesla preboja v iskanju vzroka nesreče.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, matična družba Germanwingsa, lastnika v torek strmoglavljenega letala, bo danes s posebnima letoma na prizorišče tragedije prepeljala svojce in prijatelje žrtev tragedije. Prvi so tja prispeli že v sredo.

STA


Najbolj brano