Eden od obtoženih priznal vpletenost v umor Nemcova

Ruska sodnica je danes razkrila, da je eden od petih moških, ki so jih čez konec tedna aretirali v okviru preiskav umora ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, priznal vpletenost v krvav zločin. Natalija Mušnikova je povedala, da gre za Zaura Dadajeva, ki so ga obtožili umora.

Eden od obtoženih je  priznal vpletenost v umor Borisa Nemcova. Foto: Wikipedia
Eden od obtoženih je priznal vpletenost v umor Borisa Nemcova. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Po besedah Natalije Mušnikove je krivda Zaura Dadajeva“potrjena z njegovim priznanjem”, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na ruske medije. Mušnikova je razkrila, da je Dadajev podpisal priznanje o svoji vpletenosti v zločin, za njega pa je še zaukazala pripor do 28. aprila. Poleg Dadajeva so za umor Borisa Nemcova obtožili tudi Anzorja Gubaševa.

Ruska policija je čez konec tedna aretirala pet moških, domnevno vpletenih v umor Nemcova. Dadajeva, nekdanjega namestnika poveljnika čečenske policije, in Gubaševa, ki naj bi delal v Moskvi za zasebno varnostno podjetje, so aretirali v soboto v ruski republiki Ingušetija, ki meji na Čečenijo. Gubašev za razliko od Dadajeva zanika vpletenost v umor in se je izrekel za nedolžnega.

Poleg obtoženih je bil aretiran še Gubaševov mlajši brat Šagid Gubašev ter še dva moška, ki so ju poimenovali le Bakajev in Eskerkanov. Nobenega od trojice še niso obtožili, vsi pa trdijo, da so nedolžni. A po pisanju AFP je eden od preiskovalcev sodišču povedal, da obstajajo “dokazi za njihovo vpletenost”.

Ruska tiskovna agencija Interfax je pred tem, sklicujoč se na preiskovalne kroge, poročala, da naj bi se še nek drug osumljenec v čečenski prestolnici Grozni razstrelil v času, ko so ga ruske oblasti v noči na nedeljo poskušale prijeti. Pristojne oblasti tega uradno še niso potrdile.

Nemcov je bil ubit prejšnji petek zvečer povsem blizu Kremlja. Zanj so bile usodne štiri krogle. Njegov umor je pretresel Rusijo.

STA


Najbolj brano