Eden od napadalcev iz Kumanova: Cilj je bil albanska država znotraj Makedonije

Eden od napadalcev v makedonskem Kumanovu Sulejman Osmani, ki je po aretaciji pobegnil, je danes za kosovsko televizijo dejal, da je bil cilj skupine vzpostavitev albanske države znotraj Makedonije po vzoru Republike srbske v BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Zanikal je, da bi imela skupina materialne cilje.

Eden od napadalcev v makedonskem Kumanovu je danes za 
kosovsko televizijo dejal, da je bil cilj skupine vzpostavitev 
albanske države znotraj Makedonije.
Eden od napadalcev v makedonskem Kumanovu je danes za kosovsko televizijo dejal, da je bil cilj skupine vzpostavitev albanske države znotraj Makedonije. 

KUMANOVO > Po besedah Sulejmana Osmanija je skupina štela dva tisoč borcev. Razkril je še, da se skupina ni predala, ker jim je zmanjkalo streliva, ampak ker se je eden od njegovih soborcev z nekom pogovarjal po telefonu in so mu rekli, da so v naselju Heroja tudi predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

“Mislili smo, da nas bo prevzel Ovse in ne policija. Če bi to vedeli, se ne bi predali, ampak bi se borili do zadnjega,” je dejal Osmani.

Po aretaciji je moral policiji pokazati kraj, kjer naj bi napadalci skrili orožje, in takrat mu je uspelo pobegniti. Makedonska policija je v četrtek sporočila, da pobeglega intenzivno iščejo.

Vodja stranke makedonskih Albancev, Demokratske zveze za integracijo (DUI), Ali Ahmeti je danes razkril, da se je med policijsko akcijo v Kumanovu minuli teden pogajal s teroristi o njihovi predaji in da so za to vedeli makedonski premier Nikola Gruevski ter diplomati ZDA, EU in Ovseja.

Ahmeti je dejal, da ima informacije o tem, kaj se je zares dogajalo v Kumanovu, vendar čaka na dovoljenje, da jih obelodani. Pojasnil je, da je za akcijo v Kumanovu izvedel v soboto zgodaj zjutraj in da se mu je javilo nekaj oseb iz oborožene skupine, ki so mu predlagale, naj jim pomaga pri pobegu, a je sam vztrajal pri njihovi predaji.

V Kumanovu so se minulo soboto začeli spopadi med policijskimi silami in pripadniki oborožene skupine, ki so trajali vse do nedelje popoldne. Ubitih je bilo osem policistov, 37 je bilo ranjenih. Po podatkih vlade je bilo ubitih tudi 14 oborožencev, 30 so jih prijeli.

V ponedeljek so jih ovadili zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti, saj naj bi načrtovali teroristične napade v Makedoniji. Glede na navedbe makedonskih medijev je med ovadenimi 18 državljanov Kosova, devet makedonskih državljanov in državljan Albanije s prebivališčem v Nemčiji.

STA


Najbolj brano