Eden od domnevnih pomagačev pri pariških napadih naj bi bil v Avstriji

Eden od domnevnih pomagačev pri petkovih terorističnih napadih v Parizu je po navedbah belgijskih virov v Avstriji, kjer naj bi “počitnikoval” že pred dvema mesecema, je poročal avstrijski časnik Kronen Zeitung. Časnik dodaja, da na avstrijskem notranjem ministrstvu teh navedb niso zanikali in ne potrdili.

Dunaj Foto: Wikipedia
Dunaj Foto: Wikipedia

DUNAJ > So pa potrdili, da je bil Salah Abdeslam 9. septembra z dvema spremljevalcema iz Nemčije v Zgornji Avstriji. Med prometno kontrolo je povedal, da naj bi v Avstriji počitnikoval. Policistom naj bi takrat dejal, da namerava teden dni preživeti na Dunaju.

V Belgiji rojen Abdeslam se je avstrijskim policistom takrat korektno izkazal za francoskega državljana. Tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je poudaril, da takrat ni bilo nobenih indicev, da naj bi imel Abdeslam kakršnekoli džihadistične povezave. Skupaj s svojima spremljevalcema naj bi bil pred prihodom v Avstrijo v Berlinu.

Po navedbah Kronen Zeitunga, naj bi bil oziroma je še vedno na Dunaju tudi emir iz Rake, 42-letni Ali Musa a Ahavak, znan kot Abu Lukman. Emir iz Rake naj bi bil oziroma je še vedno vodja tajne policije Islamske države in naj bi v Siriji umoril več sto ljudi.

V tajnem dosjeju, ki ga je dobil časnik, naj bi si emir iz Rake s tihotapljenjem nafte pridobil premoženje, vredno 30 milijonov ameriških dolarjev. V Avstrijo naj bi se umaknil, ker naj bi se sprl z voditeljem IS Abujem Bakrom al Bagdadijem. Na avstrijskem notranjem ministrstvu so zanikali, da naj bi bil Abu Lukman na Dunaju.

Na Dunaju naj bi trenutno živelo približno 250 tistih, ki so se vrnili v Avstrijo potem, ko se se borili na strani IS.

STA


Najbolj brano