Ebola se v Afriki hitro širi

Kljub prizadevanjem za zajezitev se epidemija ebole na zahodu Afrike hitro širi. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je smrtonosnemu virusu podleglo že 1350 ljudi, najhuje je v Liberiji.

Epidemija ebole  bo po oceni WHO trajala še nekaj mesecev Foto: STA
Epidemija ebole bo po oceni WHO trajala še nekaj mesecev Foto: STA

ŽENEVA, ATLANTA> WHO računa na to, da jim bo širjenje virusa uspelo zajeziti šele v nekaj mesecih.

Samo med minulo nedeljo in ponedeljkom so v Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone zabeležili 221 primerov okužbe z ebolo ter 106 smrtnih primerov. Dejanske številke naj bi bile v resnici precej višje. Bolezen je najhuje prizadela Liberijo, kjer so do minulega ponedeljka našteli 972 od skupno 2473 primerov okužbe, umrlo je 576 ljudi.

Epidemija bo po oceni WHO trajala še nekaj mesecev. Poleg tega se je v primeru širitve v Nigerijo izkazalo, da lahko izjemno nevaren virus prek okuženih potnikov na letalu pride v “vsako mesto z mednarodnim letališčem”, je v sredo objavljenem članku v ameriški strokovni reviji New England Journal of Medicine zapisala direktorica WHO Margaret Chan.

Največji problem v boju proti izbruhu ebole v najhuje prizadetih Gvineji, Liberiji in Sierri Leone je po njenih besedah mogoče strniti v eni besedi - revščina. V teh državah pride le eden ali dva zdravnika na 100.000 prebivalcev. Poleg tega so bili v večletnih konfliktih močno načeti njihovi zdravstveni sistemi.

Iz ZDA medtem prihajajo dobre novice. Ameriški zdravnik Kent Brantly, ki je virus staknil med delom v Liberiji, naj bi ozdravel in še danes zapustil bolnišnico v Atlanti. Domnevno eden prvi primerov ebole, ki so jih zdravili na ameriških tleh, je bil v izolaciji od vrnitve v državo 2. avgusta. Zdravili so ga z eksperimentalnim zdravilom ZMapp.

STA


Najbolj brano