EU začrtala zunanjepolitične prioritete v boju proti terorizmu

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju opredelili zunanjepolitične prioritete v boju proti terorizmu, ki so njihov prispevek k odločitvam na vrhu EU v četrtek.

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju opredelili zunanjepolitične prioritete v boju proti terorizmu, ki so njihov prispevek k odločitvam na vrhu EU v četrtek. Ključni so ukrepi za varnost državljanov, boj proti radikalizaciji in sodelovanje s Foto: STA
Zunanji ministri EU so danes v Bruslju opredelili zunanjepolitične prioritete v boju proti terorizmu, ki so njihov prispevek k odločitvam na vrhu EU v četrtek. Ključni so ukrepi za varnost državljanov, boj proti radikalizaciji in sodelovanje s Foto: STA

BRUSELJ > Ključni so ukrepi za varnost državljanov, boj proti radikalizaciji in sodelovanje s partnerji, je povedal vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

To je ambiciozen načrt z nizom konkretnih ukrepov in pobud, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Izpostavila je krepitev sodelovanja z državami na Bližnjem vzhodu, v Severni Afriki, Sahelu in Perzijskem zalivu, krepitev prizadevanj za rešitev kriz po svetu ter krepitev izmenjave informacij s Turčijo in Savdsko Arabijo.

Boj proti nezakoniti trgovini z orožjem

Ministri so v izjavi ostro obsodili nedavne napade terorističnih skupin in posameznikov v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji.

“Terorizem je neposredna grožnja vsem državam in ljudem, ne glede na njihovo etnično ozadje, vero ali prepričanje. V globaliziranem svetu se je s takšnimi grožnjami mogoče boriti le z mednarodnim sodelovanjem in odločnim nacionalnim ukrepanjem,” so poudarili.

V izjavi so ministri pozvali k pospešenemu izvajanju nove strategije za Sirijo, Irak in boj proti terorizmu s poudarkom na soočanju s problemom tujih terorističnih borcev in komunikacijo z Magrebom.

Eden od konkretnih ukrepov v boju proti terorizmu na zunanjepolitičnem področju je napotitev varnostnih oziroma protiterorističnih strokovnjakov v ključne delegacije EU po svetu.

Poudarili so tudi potrebo po krepitvi izmenjave obveščevalnih podatkov, pozvali k dogovoru o uporabi podatkov o letalskih potnikih (PNR) ter izpostavili pomen boja proti nezakoniti trgovini z orožjem, še posebej na Zahodnem Balkanu in v Libiji.

Govorili tudi o razmerah v Libiji

Današnji sklepi zunanjih ministrov bodo prispevek k izjavi, ki jo bodo v četrtek na neformalnem vrhu v Bruslju sprejeli voditelji članic EU.

Ministri so obravnavali tudi razmere v Libiji in potek ženevskih pogajanj pod vodstvom posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN Bernardina Leona. Minister Erjavec je izpostavil potrebo po nadaljnjem angažiranju mednarodne skupnosti in EU v Libiji.

Izpostavili so tudi zaskrbljujoč politični in varnostni položaj v Jemnu ter poudarili pomen nadaljevanja prizadevanj po umiritvi situacije in politični stabilizaciji države. Poudarili so tudi potrebo po preprečevanju nadaljnje vojaške in politične eskalacije v državi.

STA


Najbolj brano