EU za pogajanja z Veliko Britanijo v dveh korakih

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes objavil smernice za pogajanja z Veliko Britanijo. Predlaga, da bi pogajanja z Londonom potekala v dveh korakih. Najprej o ločitvi, ko bo na njih dosežen zadosten napredek, pa se bodo lahko začela pogajanja o prihodnjem sodelovanju.

 Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk Foto: STA
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk Foto: STA

LONDON > “Vzporednih pogajanj ne bo,” je v predstavitvi smernic na novinarski konferenci v Valletti na Malti dejal Donald Tusk. Na novinarsko vprašanje, kako bodo določili, kdaj je bil dosežen zadosten napredek, je Tusk odgovoril, da bo to naloga Evropskega sveta.

Predlog je v nasprotju z željami britanske premierke Therese May, ki se zavzema za to, da bi pogajanja o izstopu in o prihodnjem sodelovanju potekala hkrati.

EU za tesno partnerstvo, toda VB je na drugi strani pogajalske mize

V skladu s predlaganimi smernicami dogovora o prihodnjih trgovinskih odnosih ni mogoče skleniti pred odhodom Velike Britanije iz EU leta 2019, pogajanja o okviru za nove vezi pa se lahko začnejo, takoj ko bo dosežen ločitveni dogovor.

EU je pripravljena z Veliko Britanijo skleniti prehodne dogovore, ki bi bili most k okviru za prihodnje sodelovanje, vendar bodo morali biti takšni dogovori jasno določeni in časovno omejeni, piše v smernicah.

Tusk je na novinarski konferenci poudaril, da je EU naklonjena tesnemu partnerstvu z Veliko Britanijo tudi po njenem izstopu iz EU, tako na ekonomskem kot na varnostnem področju. Je pa opozoril, da je od srede London “na drugi strani pogajalske mize”.

Preprečiti pravno praznino za podjetja

Zdaj je glavna naloga kar najbolj zmanjšati negotovost zaradi brexita, pri čemer je treba najprej misliti na ljudi. Preprečiti je treba tudi nastanek pravne praznine za podjetja, je poudaril Tusk.

Posebej je izpostavil mejo med Severno Irsko in Irsko, ki je edina britanska kopenska meja z unijo, ter se zavzel za fleksibilne rešitev, s katerimi bi se izognili nastanku “trde” meje na irskem otoku.

EU mora zagotoviti tudi, da bo Združeno kraljestvo pred odhodom poravnalo vse sprejete finančne obveznosti, hkrati pa je zagotovil, da bo unija vsekakor spoštovala vse zaveze do Londona.

Zatrdil je tudi, da se EU27 ne bo obnašala kaznovalno do Britanije, saj je sam brexit že zadostna kazen. “Po več kot 40 letih skupnega življenja si zaslužimo, da je ločitev čim bolj gladka,” je dejal. “Kazni ali računa za odhod iz EU ni, želimo biti le pošteni,” je dodal.

VB naj bi čakalo za 60 milijard evrov obveznosti

Po nekaterih izračunih naj bi morala Velika Britanija pred odhodom iz EU poravnati za 60 milijard evrov obveznosti.

“Pogajanja bodo težka, kompleksna in lahko pride do konfrontacij, a obvoza ni,” je opozoril predsednik Evropskega sveta, ki je napovedal, da bo aprila, še pred vrhom EU27 obiskal London in se srečal s premierko Mayevo.

V smernicah je zapisano, da se bo EU pogajala konstruktivno in si bo prizadevala za sklenitev dogovora z Londonom, a mora biti pripravljena tudi na neuspeh.

Varnost naj ne bi bila predmet pogajanj

Predsednik Evropskega sveta je prepričan, da vprašanje varnosti ne bo postalo predmet pogajanj, ter zavrnil namigovanja, da bi utegnila Velika Britanija prekiniti sodelovanje na področju varnosti, da bi si zagotovila boljši dogovor.

“Naši partnerji so pametni in dostojni, zato sem absolutno prepričan, da nihče varnostnega sodelovanja ne bo zlorabljal v pogajanjih,” je dejal Tusk, potem ko je britanska premierka v sredo posvarila, da bi lahko nesklenitev dogovora med EU in Britanijo oslabila boj proti terorizmu.

EU enotna v pogajanja

Tusk je v dokumentu, ki ga bo poslal članicam, tudi zapisal, da se mora EU z Britanijo pogajati enotna. Kot je dejal na novinarski konferenci, zlasti po srečanju v Rimu prejšnji konec tedna ne dvomi o enotnosti EU27, saj lahko le enotna doseže dogovor z Britanijo.

Premier predsedujoče Svetu, Malte, Joseph Muscat je poudaril, da so se članice zavezale, da bo v pogajanjih z Britanijo samo ena kontaktna točka, to je glavni evropski pogajalec Michel Barnier, to pa seveda ne izključuje stikov z vlado v Londonu tudi na dvostranski ravni.

Tusk je smernice objavil, potem ko je Velika Britanija v sredo uradno začela postopek izstopa iz povezave. Voditelji preostale sedemindvajseterice jih bodo potrjevali na vrhu 29. aprila.

Po sprejetju smernic na vrhu bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila morajo potrditi članice in šele potem bo evropski pogajalec za brexit Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija. Sklenjeni dogovor bosta morala potrditi Evropski in britanski parlament.

STA


Najbolj brano