EU z milijardnim paketom pomoči za Zahodni Balkan in Turčijo

Evropska komisija je danes sprejela sveženj programov predpristopne pomoči za letošnje leto v skupni višini milijarde evrov. S tem denarjem bo unija podprla reforme in regionalno sodelovanje v državah, ki želijo pristopiti EU - v Albaniji, BiH, Makedoniji, na Kosovu, v Črni gori, Srbiji in Turčiji.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

BRUSELJ > Sredstva iz predpristopne pomoči so namenjena političnim in gospodarskim reformam, modernizaciji pravosodja in javne uprave ter krepitvi regionalnega sodelovanja. Državam upravičenkam naj bi pomagala pri uveljavljanju pravic in pripravi na obveznosti, ki izhajajo iz članstva v EU.

Prav tako je pomoč namenjena doseganju ciljev glede trajnostne gospodarske obnove, oskrbe z energijo, prometa, okoljskih in podnebnih sprememb in drugih zadev. Za financiranje velikih regionalnih infrastrukturnih projektov na področju energetike in prometa je v paketu namenjenih 155 milijonov evrov.

Kot je ob sprejetju svežnja programov predpristopne pomoči poudaril evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ta “odraža našo močno zavezo evropski perspektivi Zahodnega Balkana in Turčije”. Označil ga je kot “dolgoročno investicijo v stabilnost, varnost in blaginjo same EU”.

STA


Najbolj brano