EU vztraja pri palestinski državi

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je včeraj po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali dejala, da je EU še naprej zavezana ustanovitvi neodvisne palestinske države. Zavzela se je tudi za ponoven začetek mirovnih pogajanj med Izraelom in Palestinci.

Federica Mogherini Foto: STA
Federica Mogherini Foto: STA

RAMALA > Namestnica izraelskega zunanjega ministra Cipi Hotoveli iz vladajoče konservativne stranke Likud je včeraj na srečanju s Federico Mogherini po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejala, da je Izrael še naprej zavezan mirovnemu procesu in da so Palestinci tisti, ki so lani zapustili pogajalsko mizo.

Glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat je na pogovoru z visoko zunanjepolitično predstavnico EU poudaril, da mora Izrael pred začetkom novih mirovnih pogajanj zaustaviti gradnjo judovskih naselij in izpustiti palestinske zapornike.

Mogherinijeva se je sinoči v Jeruzalemu sešla tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Ta je pred pogovori in večerjo z visoko evropsko gostjo ponovil svoje stališče o mirovnem dogovoru s Palestinci. “Podpiram vizijo dveh držav za dva naroda, demilitarizirano palestinsko državo, ki priznava judovsko državo,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Mogherinijeva pa je odvrnila, da verjame v njegova prizadevanja za mir in varnost.

Obisk visoke zunanjepolitične predstavnice na Bližnjem vzhodu je prvi visoki obisk kakega tujega voditelja po zaprisegi nove izraelske vlade pod starim premierjem Netanjahujem, ki je v novi vlado obdržal vodenje zunanjega ministrstva.

Mogherinijeva naj bi se v četrtek srečala tudi z izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom. Ta velja za zagovornika rešitve bližnjevzhodnega konflikta v okviru ene velike države. Tudi Netanjahu je v predvolilni kampanji nasprotoval samostojni palestinski državi, po zmagi na marčnih volitvah pa je stališče nekoliko omilil.

STA


Najbolj brano