EU s 125 milijoni na pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave

Evropska komisija je danes napovedala vrsto izrednih ukrepov za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, ki so jih prizadele ruske sankcije. Skupno so ukrepi, ki bodo veljali za proizvajalce paradižnika, korenja, belega zelja, paprike, cvetače, kumar, gob, jabolk, hrušk, rdečega sadja, grozdja in kivija, vredni 125 milijonov evrov.

Evropska komisija bo za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, ki so jih prizadele ruske sankcije, namenila 125 milijonov evrov Foto: STA
Evropska komisija bo za pomoč pridelovalcem sadja in zelenjave, ki so jih prizadele ruske sankcije, namenila 125 milijonov evrov Foto: STA

BRUSELJ > V Bruslju so v sporočilu za javnost zapisali, da se ukrepi nanašajo na pridelke, za katere trenutno velja glavna sezona, za večino pa ne obstaja možnost skladiščenja ali takojšnje prodaje na alternativnih trgih.

Izredni ukrepi vključujejo umik s trga, še posebej z namenom brezplačne razdelitve, kompenzacije za opuščanje pridelave in zeleno trgatev. Finančna pomoč bo na voljo vsem pridelovalcem, ne glede na to, ali so včlanjeni v katero od združenj pridelovalcev ali ne.

Ukrepi bodo veljali za vse poteze, ki jih bodo pridelovalci sprejeli od danes naprej in ki bodo odgovarjale postavljenim kriterijem. Veljali bodo do konca novembra, predvideni proračun zanje pa je 125 milijonov evrov.

Izredni ukrepi bodo “zmanjšali zalogo sadja in zelenjave na evropskih trgih, ko bodo cenovni pritiski v prihodnjih mesecih postali preveliki”, je pojasnil evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos. “Zgodnje ukrepanje bo zagotovilo učinkovito podporo cenam, izplačanim pridelovalcem na notranjem trgu, pomagalo bo pri prilagajanju trga in bo stroškovno učinkovito,” je še dodal.

Ukrepe za “stabilizacijo trga” je Ciolos napovedal že prejšnji teden. Že takrat je poudaril, da bodo prvi ukrepi namenjeni pridelovalcem sadja in zelenjave, saj gre v tem primeru za proizvode, ki so očitno v težavah.

V Bruslju so v četrtek po srečanju strokovnjakov napovedali tudi natančnejše spremljanje dogajanja na trgih. Zato je komisija zagnala mehanizem poostrenega nadzora, v katerem sodelujejo vse države članice. Srečanja s predstavniki držav bodo potekala na tedenski ravni, dokler bo to potrebno. Naslednje srečanje bo v Bruslju potekalo v petek.

Evropska komisija je danes znova poudarila, da bo tudi v prihodnje podrobno spremljala razmere in ne bo odlašala s podporo tudi drugim sektorjem ali s prilagoditvijo že sprejetih ukrepov, če bi se to izkazalo za potrebno.

Rusija je minuli teden uvedla popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, poteza pa je odgovor na sankcije zahodnih držav proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.

STA


Najbolj brano