EU pomaga Grčiji: ob hudih požarih tja pošilja letala

Okolica Aten in nekatera druga območja na jugu Grčije so ujeta v primež gozdnih požarov, ki jih grški gasilci zaradi visokih temperatur in močnega vetra doslej niso mogli ukrotiti. Grške oblasti so za pomoč pri gašenju zaprosile EU in ta se je že odzvala preko mehanizma, vzpostavljenega za tovrstne primere.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

ATENE > Po navedbah policije je na štirih glavnih frontah - gre za pas, ki sega od otoka Evia, severovzhodno od Aten, pa do juga Peloponeza - izbruhnilo okoli 60 ločenih požarov. V Atenah so se ognjeni zublji v petek že nevarno približali stanovanjskim predelom, mesto pa je bilo ovito v dim.

Tri vasi so morali v petek evakuirati, nek 58-letnik z respiratornimi težavami pa je umrl, potem ko je vdihoval dim. O drugih žrtvah zaenkrat ne poročajo.

Tiskovni predstavnik grških gasilcev Tomas Tomopulos je davi sporočil, da jim je požare čez noč uspelo vsaj delno spraviti pod nadzor, a obstaja velika nevarnost, da se bodo znova razširili, še posebej na jugu države, kjer znova pričakujejo močan veter.

Ker so požari izbruhnili na različnih mestih, grški obrambni minister Panos Kamenos ne izključuje možnosti, da gre za namerni požig. Vojski je odredil, da izvaja posebne patrulje, še posebej v goratih predelih Grčije.

Premier Aleksis Cipras je prebivalce pozval, naj ostanejo mirni. Kot je povedal, v boju proti ognju pomagata vojska in letalstvo, za pomoč - predvsem v obliki letal za gašenje - pa je prosil tudi Evropsko unijo.

EU se je že odzvala preko svojega mehanizma civilne zaščite za pomoč v nujnih primerih, kot so naravne nesreče. Danes popoldne naj bi v Grčijo prispela francoska letala. Kot so potrdili na notranjem ministrstvu v Parizu, pošiljajo v Grčijo dva kanaderja ter letalo za ogledovanje terena, ki bo pomagalo usklajevati gašenje.

Požari so poleti v Grčiji sicer pogosti, a se oblasti in ljudje se spričo hude gospodarske in finančne krize, v kateri se že leta utaplja Grčija, z njimi vse težje spopadajo. Ciprasova vlada je po mesecih napornih pogajanj pred dnevi pristala na stroge pogoje evropskih posojilodajalcev v zameno za nov paket pomoči, a številni dvomijo, da bo ta denar Grkom olajšal življenje.

STA


Najbolj brano