EU od Starbucksa in Fiata zahteva plačilo davkov za nazaj

EU je danes sporočila, da morata ameriška veriga kavarn Starbucks in italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat vsak plačati med 20 in 30 milijonov evrov davčnih obveznosti za nazaj. Gre za prelomno odločitev unije po aferi LuxLeaks, ki je izbruhnila zaradi spornih dogovorov davčnih oblasti z multinacionalkami.

EU je danes sporočila, da morata ameriška veriga kavarn 
Starbucks in italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat vsak 
plačati med 20 in 30 milijonov evrov davčnih obveznosti za 
nazaj.  Foto: Wikipedia
EU je danes sporočila, da morata ameriška veriga kavarn Starbucks in italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat vsak plačati med 20 in 30 milijonov evrov davčnih obveznosti za nazaj.  Foto: Wikipedia

BRUSELJ > “Luksemburg si mora zagotoviti poplačilo 20 do 30 milijonov evrov od Fiata, Nizozemska pa poplačilo 20 do 30 milijonov evrov od Starbucksa zaradi neplačanih davčnih obveznosti,” je na twitterju odločitev obelodanila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestage.

Današnja odločitev Evropske komisije po vrsti preiskav v zvezi z izogibanjem plačevanja davčnih obveznosti v podjetjih, kot sta Apple in Amazon, je znak, da so se evropski regulatorji pripravljeni spopasti z davčnimi zadevami največjih podjetij, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Davčna stališča (v angleščini tax rulings), ki umetno znižujejo davčne obveznosti podjetij niso v skladu s pravili EU o državni pomoči,” je Vestagerjeva poudarila na novinarski konferenci v Bruslju.

“Vsa podjetja, velika ali mala, multinacionalke ali ne, morajo plačati pravičen delež davkov,” je dodala.

Ob odločitev komisije se je že obregnil Luksemburg, ki meni, da davčna stališča niso bila nezakonita, vpletena podjetja pa vztrajajo, da so ravnala v skladu z davčno zakonodajo držav, v katerih delujejo.

“Luksemburg se ne strinja s končnimi stališči Evropske komisije v primeru Fiata,” je na svojem računu na twitterju že zapisal luksemburški finančni minister Pierre Gramegna.

STA


Najbolj brano