EU napovedala 1,2 milijarde evrov za Afganistan

Na današnji mednarodni konferenci o Afganistanu, ki poteka v Bruslju, je bilo slišati pozive k nujnosti nadaljevanja finančne podpore, da bo lahko država nadaljevala po poti razvoja, stabilnosti in miru. EU je napovedala 1,2 milijarde evrov za razvojno pomoč, podobne zaveze pa pričakuje tudi od partnerskih držav.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Foto: STA
Afganistanski predsednik Ašraf Gani in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Foto: STA

BRUSELJ > “Kar zadeva EU in države članice, bomo obljubili 1,2 milijarde evrov, in podobne zaveze pričakujem tudi od naših partnerjev,” je ob začetku donatorske konference dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Znesek bi bil lahko še višji, saj naj bi Nemčija do leta 2020 ponudila skupno do 1,7 milijarde evrov za obnovo in razvoj države. Pomoč naj bi bila po poročanju medijev tesneje kot doslej vezana na obljube za izvedbo reform in tesnejše sodelovanje Kabula pri migracijah.

Mogherinijeva: Finančne zaveze EU za Afganistan niso pogojene z zavezami Kabula, da sprejme nazaj iz EU afganistanske migrante

Mogherinijeva je sicer danes zatrdila, da finančne zaveze EU za Afganistan niso pogojene z zavezami Kabula, da sprejme nazaj iz EU afganistanske migrante, kot to predvideva pred dnevi sklenjeni sporazum o boljšem obvladovanju nezakonitih migracij.

EU in države članice bodo s svojim prispevkom od leta 2017 največji donator za razvojno pomoč za Afganistan, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ob začetku drugega dne bruseljske konference, ki bo danes osredotočena na pridobivanje novih finančnih zavez mednarodne skupnosti za Afganistan za prihodnja štiri leta.

Ob tem je opozoril, da lahko Afganistan brez pomoči mednarodne skupnosti znova nazaduje. Nasilni ekstremizem, droge in politična razdrobljenost ostajajo največja nevarnost za prihodnost države.

Tusk opozoril na globalni izziv, ki ga predstavljajo migracije

Tusk je ob tem opozoril tudi na globalni izziv, ki ga predstavljajo migracije. Države članice EU prispevajo po svojih najboljših močeh, da bi pomagale razseljenim osebam in beguncem v regiji, za kar ne pričakujejo zahvale. Pričakujejo pa, da bodo države sprejele nazaj nezakonite ekonomske migrante v skladu z mednarodnimi standardi in obveznostmi, je dejal.

Ob tem se je zahvalil afganistanski vladi na čelu s predsednikom Ašrafom Ganijem, ki se prav tako udeležuje konference, za sklenjeni sporazum o migracijah in sodelovanje z EU. “Ta sporazum bomo podprli z denarjem in s programi za nova delovna mesta, da bi ponovno integrirali vrnjene migrante v dobro njihovih lokalnih skupnosti.”

Dvodnevne konference se udeležujejo predstavniki 75 držav, med njimi ZDA, Rusije, Indije in Kitajske, ter 25 mednarodnih organizacij. Na njej naj bi mednarodna skupnost potrdila politično in finančno podporo za Afganistan do leta 2020.

V Bruslju upajo, da bodo finančne zaveze donatorjev v prihodnjih štirih letih ostale pri štirih milijardah dolarjev letno.

STA


Najbolj brano