EU namenja 450 milijonov evrov za države, ki jih je prizadela ebola

Evropska komisija je napovedala približno 450 milijonov evrov pomoči za obnovo v treh državah, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela. Pomoč bo namenjena Gvineji, Sierri Leone in Liberiji za dolgoročno obnovo, zlasti na področju zdravstva, kmetijstva, infrastrukture, izobraževanja, sanitarnih storitev, makroekonomske stabilnosti in prometa.

 Evropska komisija je napovedala približno 450 milijonov 
evrov pomoči za obnovo v treh državah, ki jih je epidemija 
ebole najbolj prizadela. Pomoč bo namenjena Gvineji, Sierri 
Leone in Liberiji za dolgoročno obnovo, zlasti na področju 
zdravstva, kmetijstva, infrastrukture, izobraževanja, sanitarnih storitev, makroekonomske stabilnosti in prometa. Foto: Wikipedia
Evropska komisija je napovedala približno 450 milijonov evrov pomoči za obnovo v treh državah, ki jih je epidemija ebole najbolj prizadela. Pomoč bo namenjena Gvineji, Sierri Leone in Liberiji za dolgoročno obnovo, zlasti na področju zdravstva, kmetijstva, infrastrukture, izobraževanja, sanitarnih storitev, makroekonomske stabilnosti in prometa. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Kot so sporočili iz Bruslja, bo Evropska komisija tako povečala skupna sredstva v odziv na epidemijo ebole na 869 milijonov evrov, od katerih bo 660 milijonov evrov zagotovljenih iz razvojnih skladov v podporo načrtom treh prizadetih držav za njihovo obnovo.

Sierra Leone bo prejela 171,4 milijona evrov, Liberija 121 milijonov in Gvineja 148,9 milijona. Še osem milijonov bo namenjenih vsem državam, ki jih je prizadela ebola, za čezmejne projekte.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides, ki bo finančno podporo napovedal na mednarodni konferenci ZN o eboli v New Yorku, je danes dejal, da kriznih razmer ni konec, dokler ne bo nobenega primera ebole več. “Zaradi nekaj novih primerov v Liberiji smo še vedno v visoki pripravljenosti, naša odločenost izkoreniniti ebolo pa je močnejša kot kdajkoli. Zdaj ni čas za umik,” je dodal.

Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica pa je dejal, da epidemija ebole, ki je zahtevala več kot 11.200 življenj, ni vplivala samo na zdravstvo prizadetih držav, temveč je ohromila tudi njihova gospodarstva, otroci niso mogli obiskovati šol, trgovina pa je obstala.

“Zato bodo naša sredstva podprla države na različnih področjih, da bi jim pomagali pri soočenju s številnimi izzivi, ki izhajajo iz te krize. Prebivalcem Gvineje, Liberije in Sierre Leone trdno stojimo ob strani, in to dolgoročno,” je še dejal Mimica.

STA


Najbolj brano