EU naj bi pripravljala sankcije proti Izraelu

Evropska unija naj bi po poročanju izraelskega časnika Haaretz oblikovala osnutek morebitnih sankcij proti Izraelu. V uniji naj bi bili namreč izredno nezadovoljni z nadaljevanjem gradnje naselbin na zasedenih palestinskih območjih. A Izrael je danes zatrdil, da nikoli ne bo omejil gradbenih aktivnosti v Vzhodnem Jeruzalemu.

Evropska unija naj  oblikovala osnutek morebitnih sankcij proti Izraelu zaradi nadaljevanja gradnje naselbin na zasedenih palestinskih območjih Foto: STA
Evropska unija naj oblikovala osnutek morebitnih sankcij proti Izraelu zaradi nadaljevanja gradnje naselbin na zasedenih palestinskih območjih Foto: STA

TEL AVIV > “V Evropi je prisotno veliko nezadovoljstvo in ničelna toleranca do aktivnosti v zvezi z naselbinami,” je za izraelski časnik dejal neimenovan evropski diplomat. Tajni osnutek morebitnih sankcij, ki naj bi romal v roke držav članic EU, naj bi bil po njegovih besedah rezultat izmenjave idej, ki te dni poteka v Bruslju.

Haaretz se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v poročilu sklicuje na tri neimenovane evropske diplomate in dva visoka izraelska vira. Po njihovih trditvah naj bi evropski osnutek vseboval predloge, kako naj se EU odzove na prečkanje “rdečih črt”.

Ena od teh črt naj bi bila na primer gradnja judovskih naselbin v spornem območju E1 med Jeruzalemom in judovsko naselbino Male Adumim. V tem primeru bi EU lahko zahtevala, da se proizvode, izdelane v judovskih naselbinah, tako tudi označi. Možna bi bila lahko tudi znatna omejitev sodelovanja z Izraelom na več različnih področjih.

EU je v zadnjih letih vedno znova preučevala možnost uvede sankcij proti Izraelu. Tudi ZDA vidijo v nadaljnji gradnji judovskih naselbin na zasedenih območjih oviro za rešitev spora med Izraelom in Palestinci.

A izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je danes zatrdil, da Izrael ne bo nikoli pristal na omejitev svojih gradbenih aktivnosti v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu.

“Ena stvar mora biti jasna. Nikoli ne bomo sprejeli definicije, da gradnja v judovskih predelih Jeruzalema predstavlja gradnjo naselbin,” je zatrdil na skupni novinarski konferenci z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Dodal je, da ne bodo nikoli sprejeli omejitve gradnje v judovskih delih Vzhodnega Jeruzalema.

STA


Najbolj brano