EU načrtuje prerazporeditev beguncev iz Slovenije in Hrvaške

Evropska unija po poročanju nedeljske izdaje nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung načrtuje prerazporeditev tudi za begunce, ki so prispeli v Slovenijo in na Hrvaško. Tako naj bi izhajajo iz načrta, ki ga pripravljata Evropska komisija in luksemburško predsedstvo EU za prihajajoče zasedanje notranjih ministrov.

BERLIN > Doslej so načrti za prerazporeditev beguncev po članicah EU zajemali 120.000 beguncev, ki se trenutno nahajajo na Madžarskem, v Grčiji in Italiji. Zdaj pa naj bi po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki se sklicuje na navedbe v osnutku gradiva za torkovo izredno zasedanje notranjih ministrov EU, vanje umestili še begunce iz "držav članic na jugovzhodu, ki jih je val beguncev z Balkanske poti najbolj prizadel".

Članice unije so na začetku tedna potrdile dogovor o premestitvi 40.000 beguncev iz Italije in Grčije, ki pa se po neuradnih informacijah ne bo začela izvajati pred 1. oktobrom.

Ni znano, koliko beguncev bo prevzela posamezna država. Odločitev o tem bi lahko padla na torkovem izrednem zasedanju notranjih ministrov. Za sredo pa je napovedan tudi izredni vrh EU o begunski krizi, ki se ga bo iz Slovenije udeležil predsednik vlade Miro Cerar.

STA


Najbolj brano