EU in Turčija sta se o akcijskem načrtu pogajali do 4. ure zjutraj

Pogovori EU in Turčije o sodelovanju v begunski krizi gredo v pravo smer, je danes v Bruslju ocenil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Obstajajo dobre možnosti za uspeh, a za zdaj ni mogoče reči ničesar dokončnega, je dejal.



Danes na vrhu bo tako ključna razprava o sodelovanju EU in 
Turčije v begunski krizi.
Danes na vrhu bo tako ključna razprava o sodelovanju EU in Turčije v begunski krizi. 

BRUSELJ > V Ankari je delegacija komisije pod vodstvom prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, ki se je po besedah Jean-Clauda Junckerja s turško stranjo o skupnem akcijskem načrtu pogajala do 4. ure zjutraj. Od izida teh pogajanj so odvisne odločitve na vrhu unije danes v Bruslju.

Vojna v Siriji se stopnjuje, vojaško posredovanje Rusije v državi je še zapletlo mednarodna prizadevanja za rešitev konflikta, tako da lahko Evropa, ki se sooča z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni, v prihodnje pričakuje še na milijone beguncev.

Obvladovanje toka beguncev je tako prednostna naloga, ki si jo je zadala unija. Pri tem je ključno sodelovanje s sirsko sosedo Turčijo, kjer je približno 2,5 milijona beguncev, ki čez turško-grško mejo množično prihajajo v Evropo.

Danes na vrhu bo tako ključna razprava o sodelovanju EU in Turčije v begunski krizi. Voditelji bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kaj lahko ponudijo Turčiji v zameno za zajezitev toka beguncev v Evropo. V ospredju sta dve temi: vizumska liberalizacija in varnostna cona, ki ju želi Turčija.

Medtem ko so se v komisiji že večkrat javno zavzeli za pospešitev procesa vizumske liberalizacije, zlasti za turške poslovneže, so članice bolj zadržane. Predvidoma bodo pospešeno delo na tem področju podprle, a brez kakršnih koli zavez.

V povezavi z varnostno cono pa v EU poudarjajo, da je mogoče odločitev o tem sprejeti le v okviru Varnostnega sveta ZN. Opozarjajo tudi, da je sever Sirije, kjer je Turčija sprva predlagala vzpostavitev varne cone, trenutno območje, kjer se stopnjujejo spopadi.

Unija je že nakazala, da je pripravljena tudi na razširitev načrtov za preselitev beguncev iz tretjih držav v članice. Za zdaj je sprejeta odločitev o preselitvi približno 22.000 oseb, v prihodnje pa se pričakuje še znatno povečanje te številke.

STA


Najbolj brano