EU brez proračunskega dogovora, zdaj nov predlog

Članice EU in Evropski parlament so se ponoči po maratonskih pogajanjih razšli brez dogovora o rebalansih letošnjega proračuna in o proračunu za prihodnje leto. Zataknilo se je pri reševanju problema snežne kepe neplačanih računov članicam iz evropske blagajne. Evropska komisija mora zdaj pripraviti nov predlog.

Članice EU in Evropski parlament so se ponoči po maratonskih pogajanjih razšli brez dogovora o rebalansih letošnjega proračuna in o proračunu za prihodnje leto Foto: STA
Članice EU in Evropski parlament so se ponoči po maratonskih pogajanjih razšli brez dogovora o rebalansih letošnjega proračuna in o proračunu za prihodnje leto Foto: STA

BRUSELJ > “Danes nismo dobili bitke s časom. Smo pa v spravnih pogovorih zožili vrzel med stališči,” je po propadlih pogajanjih dejal italijanski državni sekretar za gospodarske in finančne zadeve Enrico Zanetti.

Glavno vprašanje neplačani računi

Članice in parlament se pogajajo o sedmih rebalansih proračuna za letos in o proračunu za prihodnje leto. Glavno odprto vprašanje je, kako zmanjšati problematično snežno kepo neplačanih računov, ki so težava za neto prejemnice, tudi Slovenijo.

“Gre za ogromno denarja, približujemo se 23 milijardam evrov. Samo za Slovenijo je to trenutno 313 milijonov evrov, kar se bo povečalo na preko 350 milijonov evrov,” je pred dnevi v Bruslju opozoril finančni minister Dušan Mramor.

Članice so pristale na pokritje manjšega dela teh računov iz proračunske varnostne rezerve. A parlament pravi, da želijo članice razpoloviti znesek 4,7 milijarde evrov, ki ga je za pokritje najnujnejših računov predvidela komisija, kar je zanj nesprejemljivo.

Parlament tudi želi, da gre za pokritje neplačanih računov v višini pet milijard evrov, pridobljenih s pobranimi kaznimi, ki jih želijo članice pospraviti nazaj v svoje blagajne. Prav tako želi podroben načrt za zmanjšanje grmade neplačanih računov.

“Parlament želi zmanjšati rastočo grmado neplačanih računov, medtem ko predlog članic ... le slabša plačilno krizo,” opozarjajo v parlamentu. “To je hrana za argumente evrofobov,” je opozoril vodja parlamentarne proračunske delegacije Jean Arthuis.

Komisija predlaga podaljšanje poravnave do 1. septembra

Rebalansi letošnjega proračuna vključujejo tudi 18,4 milijona evrov, ki bi jih morala dobiti Slovenija iz evropskega solidarnostnega sklada v pomoč pri odpravljanju posledic žledoloma.

Prav tako rebalansi vključujejo sporno poravnavo plačil članic v proračun, ki predvideva vplačilo 9,5 milijarde evrov. To je izjemno veliko, zato je komisija predlagala možnost podaljšanja poravnave do 1. septembra, kar je pomembno za neto plačnice.

Članice EU bi oklestile proračun, parlament pa zvišal

Drugi del pogajanj je proračun za leto 2015. V proračunskih pogajanjih želijo članice vselej oklestiti izdatke, Evropski parlament pa bi bil radodarnejši. Komisija je predlagala, naj bo proračun za plačila 142,14 milijarde evrov, kar je slabih pet odstotkov več kot letos.

Članice so sprva želele izdatke za plačila oklestiti na 140 milijard evrov, nato pa so pristale na 140,55 milijarde evrov, kar je za 3,7 odstotka več kot letos. Evropski parlament pa želi 146,42 milijarde evrov, kar je za 8,1 odstotka več kot letos.

Članice so predlagale zvišanje plačil za raziskave, inovacije in izobraževanje za 26,6 odstotka ali tri milijarde evrov ter proračun za prevzem obveznosti v višini 144,11 milijarde evrov, kar je za odstotek več kot letos.

Ta ponudba bi zmanjšala razliko med obveznostmi in plačili na 3,6 milijarde evrov, kar naj bi zagotovilo bolj vzdržen proračun v prihodnje. Sprejeti letošnji proračun za plačila znaša 135,5 milijarde evrov, za prevzem obveznosti pa 142,64 milijarde evrov.

Brez proračuna obvelja pravilo dvanajstin

V parlamentu so na sploh nezadovoljni z odnosom članic, ker so svoje stališče predstavile na zadnji dan tritedenskega spravnega postopka. “Spravni postopek ... trpi zaradi enostranske paralize - en del proračunskega telesa ne deluje,” je kritičen Arthuis.

Če proračun za prihodnje leto ne bo sprejet pravočasno, obvelja pravilo dvanajstin. To pomeni, da se lahko vsak mesec za določeno poglavje porabi dvanajstina sredstev, dodeljenih zanj v predhodnem proračunu ali po predlogu komisije. Izbere se manjši znesek.

STA


Najbolj brano