EU bo takoj okrepila nadzor na zunanji meji

Članice EU so danes v Bruslju dosegle dogovor o takojšnji krepitvi nadzora na zunanji meji tudi za državljane unije, vendar ta še ne bo sistematičen. Evropsko komisijo so pozvale k hitri reviziji schengenskih pravil, tako da bodo ta omogočala tudi sistematični nadzor državljanov unije na zunanji meji, so povedali viri pri EU.

Članice EU so danes v Bruslju dosegle dogovor o takojšnji 
krepitvi nadzora na zunanji meji tudi za državljane unije, 
vendar ta še ne bo sistematičen. Foto: STA
Članice EU so danes v Bruslju dosegle dogovor o takojšnji krepitvi nadzora na zunanji meji tudi za državljane unije, vendar ta še ne bo sistematičen. Foto: STA

BRUSELJ > Za državljane članic schengenskega območja zdaj velja temeljni nadzor za ugotavljanje njihove identitete na podlagi potnih listin ter možnost naključnega temeljitejšega preverjanja v primeru tveganj, na primer če prihajajo z nevarnih območij.

EU se je danes na pobudo Francije odločila nadzor državljanov EU, ki sicer uživajo pravico do prostega gibanja v schengenskem prostoru, okrepiti, vendar še vedno ne bo tako sistematičen kot za državljane tretjih držav.

Ministri so Evropsko komisijo pozvali, naj hitro pripravi predlog za spremembo schengenskega zakonika, tako da bi ta omogočal tudi sistematičen nadzor državljanov EU na zunanji meji.

STA


Najbolj brano