EU bo preučila možnost podpore libijski predsedniški gardi

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju znova izpostavili pomen stabilizacije Libije, ki je ključna za zajezitev toka nezakonitih migracij v Evropo. EU bo storila vse za dosego tega cilja. Pripravljena je preučiti tudi možnost podpore libijski predsedniški gardi in spremeniti veljavne sankcije proti Libiji.

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju znova izpostavili 
pomen stabilizacije Libije, ki je ključna za zajezitev toka 
nezakonitih migracij v Evropo.  Foto: STA
Zunanji ministri EU so danes v Bruslju znova izpostavili pomen stabilizacije Libije, ki je ključna za zajezitev toka nezakonitih migracij v Evropo.  Foto: STA

BRUSELJ > “Današnje sporočilo je, da sega naše delo za Libijo in z Libijci precej onkraj vprašanja migracij,” je po koncu zasedanja poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

“Prizadevanja za stabilizacijo Libije so sedaj pomembnejša kot kdaj koli prej in EU bo storila vse, kar je v njeni moči, da bi prispevala k temu cilju,” pa so zapisali ministri v sklepih o Libiji.

Ob tem so izrazili podporo vladi narodne enotnosti pod vodstvom premierja Fajeza Saradža. Vse libijske strani so pozvali, naj se izognejo dejanjem, ki bi spodkopali politično tranzicijo v Libiji, in naj sodelujejo v konstruktivnem dialogu.

Spremembe pri veljavnih sankcijah proti Libiji

Zunanji ministri izpostavljajo tudi nujnost združitve vseh oboroženih sil pod nadzorom legitimnih civilnih oblasti in ponavljajo, da ni vojaške rešitve konflikta.

EU pozdravlja vzpostavitev predsedniške garde in nedavne napotitve prvih enot kot pomemben korak za zaščito institucij in diplomatskih predstavništev v Tripoliju ter izraža pripravljenost na preučitev možnosti podpore predsedniški gardi.

Prav tako EU izraža pripravljenost na spremembe pri veljavnih sankcijah proti Libiji v podporo miru, stabilnosti in varnosti v državi.

Ministri so izpostavili tudi zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v Libiji, kjer približno 1,3 milijona ljudi potrebuje nujno pomoč, obsodili zlorabe migrantov v Libiji ter libijske oblasti pozvali k podvojitvi prizadevanj za izboljšanje položaja prebežnikov v državi.

Potrdili so tudi malteško izjavo, v kateri je vrh unije minuli petek v Valletti začrtal deset prednostnih nalog za zajezitev toka migrantov po osrednji sredozemski poti iz Libije v Evropo.

Slovenija še naprej sodeluje v operaciji Sophia

Ključne prednostne naloge unije v skladu z migracijskim načrtom so pomagati libijski obalni straži pri preprečevanju migracijskega toka v Evropo, nadaljevati prizadevanja za razbitje mreže tihotapcev s prebežniki in izboljšati sprejemne zmogljivosti v Libiji.

Slovenija je v prizadevanjih za zajezitev toka nezakonitih migrantov iz Libije v Evropo pripravljena sodelovati tudi z ladjo Triglav, saj je ustavitev toka v njenem interesu, je danes ponovil zunanji minister Karl Erjavec.

O podrobnostih tega sodelovanja minister ni govoril. Spomnil je na dogovor, da Slovenija še naprej sodeluje v operaciji Sophia. Kdaj bo Triglav pripravljen na nove naloge, pa je po Erjavčevih besedah treba vprašati na ministrstvu za obrambo.

Zaradi kaotičnih političnih razmer v državi po padcu Moamerja Gadafija leta 2011 unija z Libijo ne more skleniti migracijskega dogovora po vzoru dogovora s Turčijo v prizadevanjih za zaprtje zahodnobalkanske migracijske poti.

STA


Najbolj brano