EU bo “odigrala svojo vlogo” v dogovoru o plinu med Ukrajino in Rusijo

Evropska unija bo “v celoti odigrala svojo vlogo” za uresničitev dogovora o dobavi ruskega plina Ukrajini, ki so ga predstavniki Moskve in Kijeva podpisali v četrtek zvečer, so ponoči zatrdili v Berlinu in Parizu. Dogovor Ukrajini nalaga, da Rusiji do konca leta poravna odprte plinske račune v višini 3,1 milijarde dolarjev.

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je zadovoljen, da so prevladale politična odgovornost, logika sodelovanja in gospodarska zdrava pamet Foto: STA
Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je zadovoljen, da so prevladale politična odgovornost, logika sodelovanja in gospodarska zdrava pamet Foto: STA

BRUSELJ > Da bo EU naredila vse za uresničitev četrtkovega težko pričakovanega dogovora, sta v skupni izjavi ponoči zatrdila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočila sta, da sta v četrtek zvečer že govorila tako z ruskim kot ukrajinskim predsednikom, Vladimirjem Putinom in Petrom Porošenkom, in vsi štirje skupaj so “pozdravili zaključek pogajanj o dobavi ruskega plina Ukrajini, doseženega po zaslugi posredovanja Evropske unije”.

Dogovor nudi energetsko varnost Ukrajini in EU

“To je pomemben korak za našo skupno energetsko varnost na evropskem kontinentu. Zdaj ni nobenega razloga, da bi ljudi v Evropi to zimo zeblo,” je po objavi dogovora poudaril odhajajoči predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Zadovoljen je, da so prevladale politična odgovornost, logika sodelovanja in gospodarska zdrava pamet.

Tudi ukrajinski minister za energijo Jurij Prodan je dejal, da bo dogovor “nudil energetsko varnost Ukrajini in EU”. “Prepričani smo, da bodo naši prihodnji odnosi konstruktivni in naši sporazumi izpolnjeni,” je sporočil ruski minister za energijo Aleksander Novak.

Dobava ruskega plina zagotovljena do marca

Rusija, Ukrajina in EU so dogovor po dveh dneh intenzivnih pogajanj podpisale v četrtek pozno zvečer v Bruslju. Dobava ruskega plina ne le Ukrajini, ampak celotni Evropi naj bi bila vsaj do marca prihodnje leto zagotovljena. Ponovitvi kriz iz let 2006 in 2009, ko je bila zaradi ustavitve dobav ruskega plina Ukrajini motena oskrba drugod v Evropi, naj bi se tokrat izognili.

Plinske pipice Ukrajini je Rusija zaprla junija, ob prihajajoči zimi pa je bil dogovor nujen. EU približno tretjino vsega plina dobi iz Rusije, od tega pa ga polovica priteče preko Ukrajine.

Ukrajina mora poravnati 2,5 milijarde evrov dolgov

Kot je po podpisu pojasnil odhajajoči evropski komisar za energijo Günther Oettinger, določbe sporazuma potrjujejo dogovore, ki so bili načeloma doseženi že v minulih tednih. Ukrajina mora med drugim ruskemu energetskemu koncernu Gazprom do konca leta poravnati velik del svojih dolgov za dobavo plina v preteklosti, kar znaša 3,1 milijarde dolarjev oziroma 2,5 milijarde evrov.

Rusija je po drugi strani pristala na popust v višini okoli 100 dolarjev na ceno plina. To načeloma pomeni 385 dolarjev na tisoč kubičnih metrov plina, a dejansko bo cena verjetno še malo nižja. Po besedah Novaka in Prodana bo Kijev do marca prihodnje leto plačeval okoli 378 dolarjev oziroma 300 evrov za tisoč kubičnih metrov plina.

V Ukrajino le vnaprej plačan plin

A iz Rusije bo v Ukrajino tekel le plin, ki bo plačan vnaprej. Po pojasnilih Evropske komisije v Kijevu za letos načrtujejo nakup približno štirih milijard kubičnih metrov plina, kar znese okoli 1,5 milijarde dolarjev oziroma 1,2 milijarde evrov.

Oettinger je glede milijard, ki jih mora Ukrajina zdaj nakazati na ruske račune, zatrdil, da “je ta denar na posebnem računu ukrajinske državne banke” in da torej Gazpromu za ta nakazila ni treba skrbeti. Prva tranša v višini 1,45 milijarde dolarjev naj bi bila nakazana že “v naslednjih dneh”.

Do samega konca je namreč ostalo odprto vprašanje, kje bo država, ki je na robu bankrota, sploh našla denar za vse to. A po besedah Oettingerja je Ukrajina “zagotovila proračunska sredstva za nakup plina”. Spomnil je na program pomoči za Ukrajino, ki sta ga letos že sklenila EU in Mednarodni denarni sklad (IMF), v prihodnjem letu pa bi mu lahko sledili novi.

Prav zaradi dejstva, da Ukrajino pesti pomanjkanje denarja, je Rusija v pogajanjih zahtevala, da za plačilo dogovorjenega jamči tudi EU.

STA


Najbolj brano