EU bi lahko za Turke v roku dveh let odpravila vizume

EU se že dve leti pogaja s Turčijo o liberalizaciji vizumske politike. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v danes objavljenem pogovoru za nemški Die Welt ocenil, da bi lahko v roku dveh let odpravili vizume za turške državljane, ki bi potovali v schengensko območje, če bodo za to izpolnjenih ustrezni pogoji.

Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v danes 
objavljenem pogovoru za nemški Die Welt ocenil, da bi lahko 
v roku dveh let odpravili vizume za turške državljane, ki bi 
potovali v schengensko območje, če bodo za to izpolnjenih 
ustrezni pogoji. Foto: STA
Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v danes objavljenem pogovoru za nemški Die Welt ocenil, da bi lahko v roku dveh let odpravili vizume za turške državljane, ki bi potovali v schengensko območje, če bodo za to izpolnjenih ustrezni pogoji. Foto: STA

BERLIN > A Johannes Hahn je istočasno opozoril, da bo do leta 2017 treba razrešiti še vrsto vprašanj, kot je ustrezno nadziranje in upravljanje turških mej, izdajanje biometričnih potovalnih dokumentov in sodelovanje Turčije z EU pri prepoznavanju ponarejenih dokumentov.

Komisar je ob tem poudaril, da je Turčija strateško pomembni partner EU, ki ima zanjo tudi velik gospodarski pomen, saj so turška podjetja odgovorna za 600.000 delovnih mest v EU.

Izrednega pomena je Turčija tudi zaradi aktualne migrantske krize, ki pesti Evropo. Hahn je ob tem poudaril, da je Bruselj zadovoljen z vlogo Ankare v tej krizi, saj razmere v njenih begunskih taboriščih ustrezajo mednarodnim standardom. V njih sicer ne prebiva večina od dveh milijonov sirskih beguncev, ki so se zaradi državljanske vojne v Siriji zatekli v Turčijo.

A Hahn je poudaril, da Turčija potrebuje pomoč EU, da obvlada toliko beguncev. Zato je tudi sam predlagal, naj Bruselj Ankari zagotovi milijardo evrov pomoči. V zameno pa bi morala Turčija ostreje ukrepati proti tihotapcem ljudi in okrepiti nadzor svojih mej z EU, saj jih še vedno dnevno prečka več tisoč migrantov.

Komisar je obenem kritiziral notranjepolitične razmere v Turčiji, ki niso v smeri na poti v EU. Hahn pogreša boj proti korupciji. Tudi uveljavljanje svobode mnenj, obravnava manjšin in neodvisnost sodstva potrebujejo izboljšave, je dodal.

STA


Najbolj brano