EU: Nasilje nad ženskami mora postati stvar preteklosti

EU je trdno odločena, da nasilje nad ženskami postane stvar preteklosti. Vsaka tretja ženska v EU je v življenju doživela nasilje samo zaradi svojega spola, so sporočili v Bruslju.

Vse preveč žensk v EU in drugod poročijo ali pohabijo v 
otroštvu.  Foto: Maksimiljana Ipavec
Vse preveč žensk v EU in drugod poročijo ali pohabijo v otroštvu.  Foto: Maksimiljana Ipavec

BRUSELJ, LJUBLJANA> Vse preveč žensk v EU in drugod poročijo ali pohabijo v otroštvu. V številnih državah je med umorjenimi ženskami polovica takih, ki jih je v njihovem lastnem domu ubil intimni partner, sorodnik ali družinski član. Ženske in deklice so izpostavljene vsem oblikam nasilja tudi na območjih vojnih spopadov in humanitarnih kriz.

Po opozorilu Evropske komisije je treba letos posebno pozornost nameniti ženskam, ki v EU iščejo zavetje in azil. Nekatere so na potovanju posilili, pretepli, spolno izkoristili, druge bežijo pred nasiljem v svoji domovini. Ob prihodu v Evropo jim moramo zagotoviti pomoč, prilagojeno posebej ženskam, poudarjajo v Bruslju.

Po podatkih Agencije EU za temeljne pravice (FRA) je fizično in/ali spolno nasilje po 15. letu starosti doživelo 33 odstotkov ali 62 milijonov žensk v državah članicah EU. Kar 67 odstotkov žensk ni prijavilo najhujših oblik partnerjevega nasilja, zapisali na republiškem statističnem uradu (Surs).

Rezultati raziskave agencije FRA o nasilju nad ženskami iz leta 2012 kažejo, da je 55 odstotkov žensk doživelo eno od oblik spolnega nadlegovanja. Med njimi jih je 32 odstotkov dejalo, da je bil storilec nadrejena oseba, sodelavec ali stranka. Raziskava je zajela 42.000 žensk, v Sloveniji 1500.

Po podatkih agencije je 11 odstotkov žensk dobilo nespodobna povabila na družabnih omrežjih ali prejelo elektronska ali besedilna sporočila z izključno spolno vsebino. 20 odstotkov žrtev takega nadlegovanja po spletu so bile ženske, stare od 18 do 29 let.

STA


Najbolj brano