EU Grčiji: Spoštovanje zavez je nujno

Evropska komisija je ob predstavitvi zimske gospodarske napovedi znova poudarila, da mora tudi nova grška vlada spoštovati dane zaveze, in opozorila, da lahko negotovost ogrozi gospodarsko okrevanje.

Pierre Moscovici Foto: Wikipedia
Pierre Moscovici Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Gospodarski obeti za Grčijo ostajajo pozitivni: Grčija bo letos po napovedih beležila 2,5-odstotno rast, v prihodnjem letu pa 3,6-odstotno, kar je med najvišjimi številkami v EU, je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

“Vendar menimo, da lahko zagon pri okrevanju ogrozi podaljšano obdobje negotovosti, ki lahko ima globok in trajen učinek na zaupanje in naložbe,” je opozoril komisar. “Grki so morali sprejeti težke odločitve, a rast je tu. Mislim, da tega nihče ne želi ogroziti,” je poudaril.

Sredina odločitev ECB kot pritisk na Grčijo

Tudi nova grška vlada mora zato po komisarjevih besedah spoštovati dane zaveze. “Evropski partnerji Grčije in evropski prijatelji Grčije želijo, da država spoštuje dane zaveze,” je izpostavil.

Komisija po Moscovicijevih besedah jemlje na znanje sredino odločitev Evropske centralne banke (ECB), da grškim bankam ne bo več dovolila, da bi za najemanje posojil pri njej kot zavarovanje ponudile grške državne obveznice, s čimer bi lahko grške banke ostale brez pomembnega vira svežega denarja.

Komisar je poudaril, da bodo grške banke od ECB še vedno prejemale financiranje iz mehanizma nujne likvidnostne pomoči (ELA).

Sredina odločitev ECB se razume kot pritisk na Grčijo, naj pristane na podaljšanje obstoječega programa pomoči, čemur nova grška vlada ni naklonjena, saj je Grkom v volilni kampanji obljubljala nov začetek.

Moscovici ni želel podrobno komentirati rešitve za Grčijo, ki se oblikuje

Moscovici je danes znova poudaril, da je seveda treba spoštovati izid grških volitev in da so spremembe v politikah ob izvolitvi nove vlade v evropski demokraciji normalne, saj sicer volitve niti ne bi bile smiselne, a po drugi strani je normalno pričakovanje upnikov, da bo Grčija spoštovala dane zaveze.

V povezavi z razpravo o trojki pa je poudaril, da so vse tri institucije, ki sestavljajo trojko - Evropska komisija, ECB in Mednarodni denarni sklad (IMF) - legitimne partnerice grške vlade.

Komisar ni želel podrobno komentirati rešitve za Grčijo, ki se oblikuje. Odločitve bo po njegovih besedah sprejela evroskupina 16. februarja, še pred tem bodo o Grčiji verjetno govorili voditelji na neformalnem zasedanju 12. februarja. Omenja se tudi možnost izrednega zasedanja evroskupine dan pred vrhom.

STA


Najbolj brano