EU z novim paketom pomoči za sirske sosede

Evropska komisija (EK) je danes napovedala nov paket pomoči sosednjim državam Sirije. Libanon, Jordanija, Irak in Turčija bodo iz skrbniškega sklada EU za Sirijo prejele 350 milijonov evrov za pomoč 1,5 milijona beguncem in preobremenjenim gostiteljskim skupnostim v teh državah, so sporočili v Bruslju.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

BRUSELJ > Pomoč bo namenjena zagotavljanju osnovnega izobraževanja, zaščite otrok, boljšega dostopa do zdravstvenih storitev, poslovnih priložnosti in družbenega vključevanja.

Evropska komisija bo prek Združenih narodov, mednarodnih organizacij in mednarodnih nevladnih partnerjev namenila tudi zadnjih 60 od 200 milijonov evrov neposredne humanitarne pomoči Iraku in Turčiji. Sredstva bodo namenjena oskrbi s hrano in vodo, zagotavljanju zdravstvenih in sanitarnih storitev ter higiene, zavetišč in zaščite.

“Evropa in države v sirski soseščini se soočajo z največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni, ki vpliva na vse nas. Naš odgovor mora biti skupen, če želimo uspeti,” je povedal evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

STA


Najbolj brano