ECB ohranja nujno likvidnostno pomoč Grčiji na sedanji ravni

Evropska centralna banka (ECB) ohranja nujno likvidnostno pomoč (ELA) Grčiji na sedanji ravni, je sporočila banka po seji sveta ECB.

BRUSELJ > “Glede na dane okoliščine se je svet ECB odločil, da ohrani mejo zagotavljanja nujne likvidnostne pomoči (ELA) grškim bankam na ravni, določeni v petek, 26. junija,” piše v sporočilu ECB. Dodali so, da so svojo odločitev pripravljeni kadar koli znova pretehtati.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je omenjena raven nujne likvidnostne pomoči 90 milijard evrov.

Grške banke so že več mesecev odvisne od nujne likvidnostne pomoči. ELA predstavlja zanje zaradi popolnega nezaupanja trgov v Grčijo in množičnega dvigovanja prihrankov ljudi v zadnjih tednih edini vir likvidnosti.

Predsednik ECB Mario Draghi je napovedal, da bodo tesno sodelovali z grško centralno banko, guverner grške centralne banke Janis Sturnaras pa je napovedal, da bo grška centralna banka sprejela vse potrebne ukrepe za zagotovitev finančne stabilnosti grških državljanov v teh težkih okoliščinah.

ECB je še sporočila, da natančno spremlja razmere na finančnih trgih ter morebitne vplive na monetarno politiko oziroma tveganja za cenovno stabilnost v območju evra. Svet ECB je odločen uporabiti vse instrumente, ki jih ima na voljo v okviru svojega mandata, so zapisali.

Po današnji odločitvi ECB, da grškim bankam ne bo odtegnila nujne pomoči, so se banke pred ponedeljkom po pisanju dpa izognile najhujšemu scenariju. Ali bodo lahko v ponedeljek nemoteno izpolnjevale obveznosti do strank, pa je še vedno negotovo.

Nemška vlada je sicer danes nemškim državljanom, ki potujejo na počitnice v Grčijo, svetovala, naj imajo pri sebi dovolj gotovine, saj lahko pride do motenj pri oskrbi bankomatov, poroča dpa.

STA


Najbolj brano