ECB: Nobena od možnih kandidatk ne izpolnjuje pogojev za evro

Nobena od možnih kandidatk za vstop v območje evra trenutno po ocenah Evropske centralne banke (ECB) ne izpolnjuje vseh zahtevanih kriterijev. Čeprav so številne države v preteklih letih dosegle “opazen napredek”, pa bo potrebnega še kar nekaj napora, je ECB zapisala v danes objavljenem konvergenčnem poročilu.

Nobena od možnih kandidatk za vstop v območje evra 
trenutno po ocenah Evropske centralne banke ne izpolnjuje 
vseh zahtevanih kriterijev. Foto: STA
Nobena od možnih kandidatk za vstop v območje evra trenutno po ocenah Evropske centralne banke ne izpolnjuje vseh zahtevanih kriterijev. Foto: STA

FRANKFURT > ECB je vzela pod drobnogled gospodarski in politični napredek v sedmih članicah EU: v Bolgariji, na Hrvaškem, Poljskem, v Romuniji, na Švedskem, Češkem in Madžarskem. Preverjala je predvsem stopnjo inflacije, primanjkljaj v javnih financah in višino dolga, a tudi neodvisnost delovanja posameznih centralnih bank.

Da bi se krog držav z evrom kaj kmalu povečal, ni verjetno. Od sedmih držav, ki jih je preverila ECB, o uvedbi skupne evropske valute vsaj razmišljajo le v Romuniji, na Hrvaškem in v Bolgariji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Po oceni ECB je tehnično mogoče, da bi bila kakšna od držav pripravljena na uvedbo skupne evropske valute konec leta 2019. Nazadnje je kot 19. članica v območje evra 1. januarja 2015 vstopila Litva.

STA


Najbolj brano