EBRD bo do leta 2020 investirala v Grčiji

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo do leta 2020 investirala v Grčiji, ki so ji mednarodni partnerji do konca junija podaljšali drugi program finančne pomoči.

Evropska banka za obnovo in razvoj  bo do leta 2020 investirala v Grčiji.
Evropska banka za obnovo in razvoj bo do leta 2020 investirala v Grčiji. 

BRUSELJ > Koliko bi lahko vložili v to močno zadolženo državo, v banki, ki je znana po naložbah v zasebni sektor, ne razkrivajo. Mediji navajajo milijardo evrov.

“Poskusili bomo uporabiti znanje, ki ga imamo v banki, da bi razvili zasebni sektor in spodbudili rast,” je na novinarski konferenci v Bruslju ob razkritju odločitve o investicijah v Grčiji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predsednik EBRD Suma Chakrabarti.

Prošnjo za vlaganja EBRD v Grčiji je konec lanskega leta vložila še prejšnja desnosredinska vlada premiera Antonisa Samarasa, ki se je v zameno za mednarodno finančno pomoč pred leti zavezala k strogim varčevalnim ukrepom in reformam. Zdaj je na oblasti leva Siriza s premierjem Aleksisom Ciprasom na čelu, ki si zamišlja drugačno reševanje problemov države.

Kot je pojasnil Chakrabarti, ima država v grškem gospodarstvu še vedno dominantno vlogo, saj ima v lasti približno 40 odstotkov gospodarstva. Vloga EBRD bo zato v veliki meri odvisna od prihodnjih ukrepov vlade. “Kadarkoli investiramo v kakšno državo, to vedno storimo na podlagi programa reform, ki stremijo k bolj odprtemu gospodarstvu,” je dejal prvi mož EBRD.

Koliko bi lahko vložili v Grčijo, ni razkril. “Tega ne počnemo, dobra novica pa je, da smo zelo dobro kapitalizirani in da nimamo omejitev,” je pojasnil.

STA


Najbolj brano