Džakarta: napadalci povezani z Islamsko državo

Indonezijska policija je identificirala štiri od petih napadalcev, ki so v četrtek izvedli teroristični napad v središču prestolnice Džakarta in ubili dva človeka. Načelnik indonezijske policije Badrodin Haiti je povedal, da sta bila dva obsojena skrajneža. Vsi napadalci so umrli v napadu.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

DŽAKARTA > Eden od napadalcev Afif Sunakim, ki je med napadi na kavarno ameriške verige Starbucks in policijsko postojanko blizu nakupovalnega središča Sarinah v središču Džakarte nosil nahrbtnik in pištolo, je bil v zaporu sedem let, ker se je uril v taboru skrajnežev, poroča britanski BBC.

Tiskovni predstavnik policije Anton Charliyan je danes potrdil, da so organizatorji napada povezani s skrajno skupino Islamska država, ki je v četrtek že prevzela odgovornost za napad.

Dodal je, da sta dva napadalca “pred časom izvedla podobne skrajne aktivnosti” in da so na domu enega od napadalcev našli dokaze, povezane z IS, tudi zastavo te skrajne sunitske skupine.

Pred tem je načelnik policije v Džakarti Tito Karnavian dejal, da sumijo, da je eden od koordinatorjev napada indonezijski skrajnež Bahrum Naim, ki naj bi se v Siriji boril v vrstah IS. Njegova vizija pa je bila združitev različnih skupin, ki podpirajo IS, v Jugovzhodni Aziji.

Bahrun je v svojem blogu pozdravil novembrski teroristični napad v Parizu in skrajneže v Indoneziji pozval k podobnim napadom, tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki.

IS je v četrtek v sporočilu prevzel odgovornost za napad in zatrdil, da so bile tarča napada državljani držav, ki so del mednarodne koalicije v boju proti IS, ki nadzora dele Sirije in Iraka.

Karnavian je dejal, da zdaj iščejo druge skrajneže in teroristične celice IS, ki naj bi stale za napadi, v katerih sta bila v četrtek ubita dva civilista, Indonezijec in Kanadčan, ranjenih pa 24 ljudi, med njimi trije tujci in šest policistov.

Napad se je končal, potem ko sta dva napadalca umrla v samomorilskem napadu, tri pa je je ubila policija v strelskem spopadu, ki je sledil.

Po nedavnih grožnjah IS v državi veljajo poostreni varnostni ukrepi. Tiskovni predstavnik policije Charliyan je danes pojasnil, da je indonezijska policija v najvišji stopnji pripravljenosti, še posebej na območjih, kjer so možne tarče napadov, kot so policijske postaje, vladni uradi, tuja veleposlaništva in nakupovalna središča ter da ima podporo vojske.

STA


Najbolj brano