Dvignili rep ponesrečenega letala AirAsia

Indonezijske ekipe so danes z dna Javanskega morja s pomočjo žerjava in posebnih balonov dvignile rep ponesrečenega potniškega letala AirAsia. Črnih skrinjic, ki sta ključni za ugotovitev vzroka nesreče letala, v kateri je umrlo vseh 162 ljudi na krovu, še niso našli.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DŽAKARTA > Rep letala so dvignili, potem ko so v petek zaznali signal črnih skrinjic s podatki o letu in posnetki v pilotski kabini.

Poveljnik vojske general Moeldoko je medijem povedal, da bodo zdaj rep letala trdno pripeli na ladjo, da ga bodo potapljači lahko podrobno preiskali in ugotovili, ali sta črni skrinjici še tam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potapljači namreč doslej v repu niso našli ničesar, niti v delu letala, kjer bi skrinjici morali biti.

Vodja reševalne in iskalne operacije Suryadi Supriyadi je pojasnil, da sta se skrinjici verjetno ločili od letala, ko je strmoglavilo na dno morja. Signal ene od skrinjic, ki so ga zaznali v petek, naj bi imel namreč izvor 1,6 kilometra daleč od kraja, kjer so našli rep letala. Obstaja verjetnost, da sta črni skrinjici zakopani globoko pod peskom na morskem dnu, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Črne skrinjice so narejene tako, da 30 dni po nesreči oddajajo signal.

Letalo je z radarjev izginilo med neurjem 28. decembra, ko je iz indonezijskega mesta Surabaya letelo v Singapur s 162 ljudmi na krovu, večinoma Indonezijci.

Kljub veliki mednarodni reševalni operaciji so doslej dosegli majhen napredek zaradi slabega vremena, ki ovira iskanje. Nesreče ni preživel nihče, doslej pa so našli trupla 48 ljudi.

STA


Najbolj brano