Dve tretjini mladih Italijanov živi pri starših

Gospodarska kriza, negotove zaposlitve in draga stanovanja vse več odraslih Italijanov silijo, da ostanejo pri starših. Kar dve tretjini mladih Italijanov v starosti od 18 do 35 let namreč živi pri starših, so pokazali izsledki nove raziskave evropskega statističnega urada Eurostat.

 Foto: STA
Foto: STA

RIM > Skupno 65,8 odstotka oziroma okoli sedem milijonov mladih v starosti od 18 do 35 let še vedno živi pri starših. Ta številka je dvakrat višja kot v Franciji ali Veliki Britaniji, poleg tega pa za 17 odstotkov višja od povprečja v Evropski uniji.

Strokovnjaki krivdo za tako visoko številko v Italiji pripisujejo razširjeni brezposelnosti mladih, ki se je razpasla po izbruhu gospodarske krize in znaša preko 40 odstotkov. Predvsem v gospodarsko manj razvitem jugu Italije je število pri starših živečih Italijanov visoka. Demografi svarijo, da bi lahko takšno stanje dolgoročno ohromilo razvoj države.

A ločitev od staršev ne otežujejo samo problemi z iskanjem služb in domovanj, temveč pomembno vlogo pri tem igrajo tudi kulturni dejavniki. Številni mladi Italijani tako kljub finančni neodvisnosti ostanejo pri starših.

STA


Najbolj brano