Dva obraza enega Zelenega krasa

Na Expo 2015 se od 1. do 14. julija v slovenskem paviljonu kot peta od desetih slovenskih regij predstavlja Primorsko-notranjska regija. Kot turistična destinacija nastopa z znamko Zeleni kras in s sloganom Dva obraza enega sveta, saj daje prav preplet izjemnega podzemnega in nadzemnega kraškega sveta regiji poseben značaj.

Nastop na Expu pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Foto: STA
Nastop na Expu pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Foto: STA

MILANO, PIVKA > V Milanu tako v slovenskem paviljonu na Zeleni kras vabijo najlepše svetovno znane slovenske kraške jame: kraljica svetovnih jam Postojnska jama, Križna jama s podzemnimi jezeri in Planinska jama z največjim sotočjem podzemnih rek v Evropi. Družbo jim delajo še presihajoče Cerkniško jezero, največje tovrstno jezero v Evropi, ob katerem živi kar 270 vrst ptic, dve tretjini vseh vrst slovenskih metuljev in dvoživk. Vse to obiskovalce vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi skozi vse leto z raznoliko ponudbo, od jamskega trekinga, ježe konj in vožnje z lojtrnikom do opazovanja ptic in medveda.

“Nastop na Expu pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Njihovo pozornost bomo skušali pritegniti z video vsebinami ter izjemnimi fotografskimi motivi pokrajine in kraških posebnosti,” pravi Sandra Stermšek iz nacionalne turistične agencije Spirit.

Da so fotografije Cerkniškega jezera in Notranjskega parka res privlačne, ugotavlja že drugi dan predstavitve tudi Mateja Simšič iz Regionalne razvojne agencije Zeleni kras. “Ljudje se ob njih ustavljajo, mnogi tudi zavijejo v paviljon, kjer jim predstavimo našo ponudbo in promocijski material. Opažam tudi, da naš paviljon izstopa in privlači s svojo umirjenostjo, zato si tisti, ki se v njem ustavijo, res vzamejo čas,” je Simšičeva strnila vtise po drugem dnevu primorsko-notranjske predstavitve.

Ta je sicer pretežno notranjska in manj primorska, saj se je v promocijo in sofinanciranje nastopa poleg destinacije Zeleni kras vključila le pivška občina.

Tako bodo tudi jutri in v nedeljo na zunanjem odru slovenskega paviljona nastopile Hiša izročila, Notranjski regijski park, Pustno društvo Cerknica in Godba Cerknica.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano