Draghi se je odpovedal italijanskemu predsedniškemu stolčku

Potem ko je italijanski predsednik Giorgio Napolitano v novoletni poslanici na silvestrovo napovedal svoj odstop, v Italiji že iščejo njegovega naslednika. Kot potencialni kandidat se je omenjal tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki pa se je danes odpovedal predsedniškemu stolčku.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi se je danes odpovedal italijanskemu predsedniškemu stolčku Foto: World Economic Forum
Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi se je danes odpovedal italijanskemu predsedniškemu stolčku Foto: World Economic Forum

RIM > V današnjem intervjuju za nemški časnik Handelsblatt je Draghi namreč zatrdil, da ne želi biti politik. Njegov mandat na čelu ECB se sicer izteče leta 2019.

Napolitano je v sredo zvečer napovedal, da bo zaradi starosti odstopil, kar mu omogoča italijanska ustava. Datuma ni sporočil, naj bi se pa to zgodilo kmalu.

V Italiji so se že pojavile govorice, da naj bi Napolitano odstopil 13. januarja. Na ta dan bo italijanski premier Matteo Renzi v Evropskem parlamentu predstavil bilanco italijanskega polletnega predsedovanja Svetu EU, ki se je končalo 31. decembra.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi Renzi za novega predsednika predlagal Romana Prodija, nekdanjega predsednika Evropske komisije in dvakratnega bivšega premierja Italije. Kot možna kandidata za predsednika sta se v minulih dneh omenjala še nekdanji premier Giuliano Amato in finančni minister Pier Carlo Padoano.

STA


Najbolj brano