Draghi: ECB bo do konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic

Evropska centralna banka (ECB) se je danes odločila sprožiti program t. i. kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo od letošnjega marca do konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic držav in podjetij, je danes v Frankfurtu napovedal predsednik ECB Mario Draghi.

Mario Draghi Foto: World Economic Forum
Mario Draghi Foto: World Economic Forum

FRAKFURT > Mario Draghi je na novinarski konferenci po prvi letošnji seji sveta ECB spomnil, da je gospodarska rast v območju evra šibka in da jo med drugim ovira visoka stopnja brezposelnosti. Čeprav obstaja tveganja za dodatno poslabšanje razmer, Draghi meni, da bi se morala po danes napovedih ukrepih zmanjšati.

“Ko se ECB odloči za ukrep kvantitativnega sproščanja oziroma obsežnega odkupovanja obveznic evrskih držav ne tiska novega denarja, temveč samo zamenja finančna sredstva iz gospodarstva za denar. ECB obveznice večinoma odkupuje od bank, te pa ta denar namenijo za kreditiranje podjetij in občanov ali pa vnovične nakupe državnih obveznic. Povpraševanje bi se s tem moralo povečati, posledično cene izdelkov in storitev pa prenehajo padati. S tem želi ECB spodbuditi okrevanje gospodarstva. Gre za zgodovinski dogodek. To si lahko lažje predstavljamo na primeru premoženja posameznika, ki je na primer vredno 100 tisoč evrov. Ta znesek vključuje nepremičnino, avto, vikend in 10 tisoč evrov prostega denarja v slovenskih obveznicah. Če bi ECB res tiskala nov denar, kot je večina zmotno prepričanih, bi ukrep kvantitativnega sproščanja pomenil, da se je premoženje posameznika z odkupom 10 tisoč evrov obveznic z zajamčenim donosom povečalo na več kot 100 tisoč evrov, kar bi povzročilo inflacijo. A temu ni tako. Vse kar se zgodi je, da se teh 10 tisoč evrov v obveznicah zamenja za denar pri centralni banki. Posameznik zaradi tega manevra efektivno ni nič na boljšem, kvečjemu malo na slabšem. Od denarja namreč posameznik ne prejema obresti,” piše Siol.net.

Svet se je odločil tudi, da spremeni ceno šestih preostalih ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja (TLTRO), tako da bo obrestna mera enaka meri na glavni operaciji refinanciranja v tistem času. Pribitek v višini 0,10 odstotne točke se odpravlja.

Zahtevani donosi na obveznice ranljivejših evrskih držav po napovedi kvantitativnega sproščanja Evropske centralne banke padajo na rekordne vrednosti. Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je danes ob 17. uri na elektronski borzi MTS znašal 1,62 odstotka, kar je 0,18 odstotne točke pod izhodiščem in najmanj po vstopu v območje evra.

ECB je v boju proti deflaciji in šibki rasti lani že sprejela več ukrepov, tudi nekonvencionalnih, v okviru katerih je ključno obrestno mero znižala na rekordno nizkih 0,05 odstotka, bankam pa je omogočila dostop do zelo ugodnih posojil, ki jih morajo preliti v realno gospodarstvo. Ker to (še) ni dalo učinka, se je zdaj odločila še za kvantitativno sproščanje.

STA


Najbolj brano