Dosežen dogovor o iranskem jedrskem programu

Zunanji ministri Irana ter petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije so danes na Dunaju sklenili zgodovinski sporazum o iranskem jedrskem programu, je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif Foto: Wikipedia

DUNAJ > “Iranski pogovori končani. Imamo dogovor,” je tvitnila kmalu po koncu zadnjega plenarnega zasedanja zunanjih ministrov šesterice in Irana na Dunaju.

Sprejetje sporazuma prihaja na 18. dan mukotrpnih maratonskih pogajanj na Dunaju. Na njih sta bila ves čas prisotna zunanja ministra Irana in ZDA, Mohamed Džavad Zarif in John Kerry, medtem ko so ministri ostalih držav šesterice (Rusije, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije) ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini prihajali in odhajali.

Odpravljene bodo sankcije proti Iranu

Sprejetje končnega dogovora, ki bo celovito rešil več kot desetletje trajajoč jedrski spor, je sicer predvidel maja 2013 sklenjen začasni dogovor med šesterico in Iranom. Po prvotnih načrtih naj bi bila končna rešitev dogovorjena že do poletja lani, a je bil nato ta rok lani in letos večkrat preložen.

Da je bil dogovor danes le dosežen, so že zjutraj sporočili neimenovani diplomatski viri na Dunaju, uradna potrditev pa je sledila šele več ur kasneje.

Izpogajani kompromis naj bi Zahodu v prvi vrsti zagotovil, da Iran ne bo izdelal jedrske bombe. Teheran je moral zato pristati na stroge omejitve svojega jedrskega programa in mednarodne inšpekcije. V zameno bodo progresivno odpravljene sankcije, ki jih je Zahod v preteklosti uvedel proti Iranu in so močno prizadele iransko gospodarstvo, še posebej naftni sektor.

Kdaj točno in kako hitro bodo sankcije odpravljene ter želja Irana po odpravi embarga na orožje sta bili tudi glavni točki spora vse do konca pogajanj.

Ob 13. uri po srednjeevropskem času je napovedana izjava ameriškega predsednika Baracka Obame.

Zarif in Mogherinijeva pozdravila zgodovinski dogovor

Zarif in Mogherinijeva sta pred novinarji na Dunaju uradno potrdila danes doseženi “zgodovinski” dogovor, ki rešuje 13 let trajajoč jedrski spor z Iranom. Kot sta ocenila, se s tem odpira “novo poglavje v naših odnosih ter krepi varnost v regiji in svetu”.

“Iran potrjuje, da pod nobenimi pogoji nikoli več ne bo skušal priti do, razvijal ali pridobil kakršnokoli jedrsko orožje,” je poudarila Mogherinijeva in zatrdila, da to, kar so dosegli, “ni le dogovor, ampak dober dogovor za vse strani”.

Kot je sicer poudarila, “je danes zgodovinski dan”. “Dosegli smo to, kar je upal svet, skupno zavezo miru.”“Nihče ni pričakoval, da bo preprosto, zgodovinske odločitve niso nikoli lahke, a zavedati se moramo odgovornosti, ki jo imamo do naših in prihodnjih generacij,” je še nadaljevala.

Sledila je izjava Zarifa, ki je v bistvu povedal enako, le da v perzijskem jeziku, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob koncu je še zatrdil, da so zavezani dogovorjeni program implementirati v celoti, pri čemer računajo na pomoč Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in tudi podporo mednarodne skupnosti.

Dvojica je še pojasnila, da tako imenovan skupen celovit akcijski načrt vključuje dolgoročni načrt Irana z dogovorjenimi omejitvami njegovega jedrskega programa ter v zameno obsežno odpravo vseh sankcij, ki jih je proti Iranu uvedel Varnostni svet ZN, kot tudi drugih nacionalnih in multilateralnih sankcij na področjih, kot so trgovina, tehnologija, finance in energija.

Sestavljajo ga glavno besedilo ter pet tehničnih aneksov. Gre za podrobne in specifične dokumente, tako da je vsebina dogovorjenega povsem jasna in bo njena implementacija učinkovitejša in celovita.

Kot sta zatrdila, je to “uravnotežen dogovor”, ki spoštuje interese vseh vpletenih. Zaradi njegove kompleksnosti in tehnične narave pa njegove konkretne vsebine v svojem nastopu nista povzemala, ampak bo ta še danes objavljena v celoti.

Poleg potrditve v ameriškem kongresu in iranskem parlamentu potrebuje danes izpogajani sporazum še zeleno luč Varnostnega sveta ZN. Kot sta sporočila Mogherinijeva in Zarif, se pogajalci zavedajo, da bo sporazum sedaj pod drobnogledom mednarodne skupnosti, in obenem mednarodno skupnost pozivajo, naj “podpre implementacijo tega zgodovinskega dosežka”.

“To je zaključek naših pogajanj, a ne konec našega skupnega dela. Še naprej bomo delali skupaj na tej pomembni nalogi,” sta zaključila.

STA


Najbolj brano