Dosežen dogovor o dostopu opazovalcev Ovseja v Debalcevo

Voditelji Nemčije, Rusije in Ukrajine so se dogovorili o konkretnih ukrepih, ki bodo omogočili skupini opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), da preveri izvajanje prekinitve ognja tudi v nemirnem mestu Debalcevo na vzhodu Ukrajine, so danes sporočili iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel.

Debalcevo Foto: Wikipedia
Debalcevo Foto: Wikipedia

BERLIN, KIJEV> O ukrepih so se Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko dogovorili v telefonskem pogovoru v ponedeljek zvečer. Cilj ukrepov, ki jih v izjavi niso podrobneje opredelili, je zagotoviti opazovalcem dostop do območja okrog Debalceva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav Debalcevo je namreč po nedeljski uveljavitvi prekinitve ognja tisto mesto, kjer se obstreljevanje kljub vsemu nadaljuje. Strateško pomembno mesto leži med Doneckom in Luganskom in je obkoljeno s separatisti. V njem je več tisoč ukrajinskih vojakov.

Glede na to, da prekinitev ognja s tem še ni v celoti uveljavljena, sta obe strani menili, da niso izpolnjeni pogoji za naslednji korak dogovora iz Minska, ki predvideva umik težkega orožja s frontne linije. Strani naj bi glede na prvotni dogovor to storili že do ponedeljka ob 23. uri po srednjeevropskem času.

“Separatisti ne izvajajo dejanske prekinitve ognja, zato niso izpolnjeni pogoji,” je danes v Kijevu dejal tiskovni predstavnik vojske Andrej Lisenko. Vojska je po njegovih besedah še naprej pripravljena na oblikovanje tamponske cone, a njihove položaje še vedno obstreljujejo, je zatrdil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Donecku je medtem predstavnik separatistov Eduard Basurin vladnim enotam očital, da predvsem pri Debalcevu ne spoštujejo prekinitve ognja.


Najbolj brano