Dosegli dogovor za politično rešitev libijskega konflikta

Na današnjem srečanju v Tuniziji so nasprotne si libijske politične sile sporočile, da so dosegle dogovor, ki bi lahko prinesel politično rešitev krize, ki Libijo pretresa že od strmoglavljenja diktatorja Moamerja Gadafija. Dogovor morata sicer potrditi rivalska parlamenta.

Kriza Libijo pretresa že od strmoglavljenja diktatorja Moamerja Gadafija. Foto: Arhiv Pn
Kriza Libijo pretresa že od strmoglavljenja diktatorja Moamerja Gadafija. Foto: Arhiv Pn

TUNIS > “Gre za zgodovinski dogodek, na katerega so čakali Libijci, Arabci in celoten svet,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Avad Mohamed Abdul Sadik, namestnik predsednika Splošnega nacionalnega kongresa (GNC), ki ima sedež v Tripoliju.

Predstavniki GNC so v predmestju Tunisa več dni razpravljali z delegati iz mednarodno priznanega predstavniškega doma, ki ima sedež na vzhodu Libije.

Abdul Sadik je Libijce pozval k podpori “zgodovinske priložnosti”. “Če bo rešitev dobila resnično podporo libijskih državljanov in institucij, bomo v dveh tednih ali mesecu dni prišli do rešitve politične krize,” je povedal.

Predstavniki GNC so za AFP povedali, da bi v skladu z dogovorom vzpostavili novo predstavniško telo, ki bi izbralo odbor, ta pa bi v roku 15 dni imenoval premierja države. Drugi odbor pa bi izvedel pregled libijske ustave.

Libija je po strmoglavljenju Gadafija s pomočjo zahodnih sil leta 2011 padla v kaos, saj sta se dve vladi borili za oblasti, številne oborožene skupine pa za nadzor nad bogatimi energetskimi viri v državi.

Vojaško zavezništvo, v katerem so bili tudi islamisti, je avgusta 2014 zasedlo Tripoli, vzpostavilo svojo vlado in parlament ter prisililo mednarodno priznane oblasti k begu na vzhod države.

STA


Najbolj brano