Doneck je danes pretresalo silovito obstreljevanje

Ukrajina je v okviru protiofenzive proti proruskim upornikom v boj za nadzor nad letališčem mesta Doneck v spopade poslala tanke. Tudi samo mesto Doneck je danes pretresalo silovito obstreljevanje, ubitih je bilo šest ljudi, od tega štirje ukrajinski vojaki.

Ukrajina je v okviru protiofenzive proti proruskim upornikom v boj za nadzor nad letališčem mesta Doneck v spopade poslala tanke Foto: STA
Ukrajina je v okviru protiofenzive proti proruskim upornikom v boj za nadzor nad letališčem mesta Doneck v spopade poslala tanke Foto: STA

DONECK > Najbolj siloviti spopadi so potekali na območju okoli letališča Donecka severozahodno od mesta. Potem ko so separatisti zatrdili, da že nadzorujejo letališče, se je približno deset ukrajinskih tankov danes odpravilo na fronto, da bi pomagali vojakom, ki želijo obraniti letališče.

A spopade je bilo moč čez noč slišati tudi bližje mestnemu središču, lokalne oblasti pa poročajo o veliki škodi na infrastrukturi in cestah v mestu, v nekaterih predelih mesta pa danes ne deluje javni prevoz. Zaprte so tudi trgovine.

Predstavniki proruskih upornikov so sporočili, da sta bila ubita dva civilista. Ukrajinska vojska je medtem razkrila, da so bili ubiti štirje njeni vojaki, ranjenih pa jih je bilo še 32. Število mrtvih v spopadih na vzhodu Ukrajine od četrtka dalje je tako naraslo na 23, od tega je bilo 13 ukrajinskih vojakov.

Razmere na vzhodu Ukrajine se v zadnjih dneh zaostrujejo, nasilje pa povečuje. Obe strani v sporu se očitno tudi požvižgata na lanski dogovor o prekinitvi ognja iz beloruskega Minska.

V Kijevu se je medtem danes zbralo približno 10.000 ljudi, ki so se udeležili pohoda v spomin na žrtve napada na avtobus v bližini Donecka pred petimi dnevi, ko je bilo ubitih 13 ljudi, še 16 pa ranjenih. Podobni shodi so se zvrstili tudi v drugih ukrajinskih mestih.

Shod v Kijevu je nagovoril tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je zatrdil, da Ukrajina ne bo dala "niti pedi ukrajinskega ozemlja". Napovedal je tudi, da bo Doneck ostal ukrajinski.

"Z nami je ves civilizirani svet, zato bomo zmagali. Ne bomo dali niti pedi ukrajinske zemlje, obnovili bomo Donbas, agresorja pa bomo pregnali iz Ukrajine," je dejal ukrajinski predsednik.

STA


Najbolj brano