Donald Tusk poziva k 18-mesečnemu preverjanju beguncev

Migrante, ki prihajajo v Evropo, bi morali preverjati tako dolgo, kot je to potrebno za pridobitev njihove identitete, in sicer do 18 mesecev. Toliko je dovoljeno po mednarodnem pravu, je v pogovoru za več evropskih časnikov dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Meni, da je lahko politika odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel “nevarna”.

Migrante, ki prihajajo v Evropo, bi morali preverjati tako 
dolgo, kot je to potrebno za pridobitev njihove identitete, in 
sicer do 18 mesecev, kot je dovoljeno po mednarodnem 
pravu, je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.  Foto: STA
Migrante, ki prihajajo v Evropo, bi morali preverjati tako dolgo, kot je to potrebno za pridobitev njihove identitete, in sicer do 18 mesecev, kot je dovoljeno po mednarodnem pravu, je dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.  Foto: STA

BRUSELJ > Po mednarodnem pravu kot tudi po evropskih predpisih obstaja pravilo o 18 mesecih za preverjanje. “Migrante je mogoče in jih je treba zadrževati, dokler preverjanje ne bo zaključeno,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Donald Tusk.

Opozoril je, da takšno preverjanje ni samo obveza za države na zunanjih mejah EU. “To se lahko izvaja na več mestih v Evropi, a moramo odkrito povedati, da bomo to izvajali,” je dejal Tusk.

Trenutno je za migrante vstop v Evropo “prelahek”, je po poročanju bruseljskega tednika Politico še dejal Tusk ter dodal, da morajo imeti oblasti na voljo dovolj časa za izvedbo varnostnih pregledov. “Prosim, ne podcenjevati varnostne vloge. Če želite preveriti migrante in begunce, potrebujete več časa kot le minuto za odvzem prstnih odtisov,” je Tusk dejal v pogovoru za več evropskih časnikov.

Dodal je, da med evropskimi vladami ni večinske podpore programu za prerazporeditev beguncev znotraj držav članic EU. Sprejetju obveznih kvot beguncev iz Italije in Grčije še posebej odločno nasprotujejo vzhodnoevropske države.

“Ne bodimo licemerski: to več ni vprašanje mednarodne solidarnosti, ampak je problem evropskih zmogljivosti,” je dejal Tusk. “Vse države članice bodo pripravljene pokazati več solidarnosti, če bodo čutile, da je Evropa kot celota pripravljena učinkoviteje ščititi zunanje meje.”

STA


Najbolj brano