Dogovor o novi vladi narodne enotnosti v Libiji

Odposlanec ZN za Libijo Bernardino Leon je sporočil, da so se v Libiji dogovorili za oblikovanje nove vlade narodne enotnosti pod vodstvom premierja Fajeza Saradža. Libija, ki se je po padcu Moamerja Gadafija leta 2011 znašla v kaosu, ima dva rivalska parlamenta, ki tekmujeta za oblast, kot tudi več milic, ki se borijo za nadzor.

Odposlanec ZN za Libijo Bernardino Leon je  sporočil, da so 
se v Libiji dogovorili za oblikovanje nove vlade narodne 
enotnosti pod vodstvom premierja Fajeza Saradža. Foto: Tamino Petelinsek
Odposlanec ZN za Libijo Bernardino Leon je sporočil, da so se v Libiji dogovorili za oblikovanje nove vlade narodne enotnosti pod vodstvom premierja Fajeza Saradža. Foto: Tamino Petelinsek

RABAT > Mednarodno priznana vlada pod vodstvom premierja Abdulaha al Tanija ima sedež v pristaniškem mestu Tobruk na vzhodu države, druga vlada pa v prestolnici Tripoliju.

“Če jo bodo podprli vsi Libijci, bo to najboljša vlada na svetu,” je povedal Bernardino Leon v Maroku, kjer so več mesecev potekala pogajanja med rivalskimi libijskimi skupinami. “Če ne bo imela podpore, ne bo delovala, ne glede na to, kako dobra bo,” je dodal.

Novo vlado bo vodil Fajez Saradž, 55-letni arhitekt, ki je poslanec v parlamentu v Tobruku. Saradž bo imel tri namestnike, enega z zahoda, enega z vzhoda in enega z juga države.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je pozdravil dogovor. “Po več mesecih nemirov in negotovosti generalni sekretar poziva libijske voditelje, naj ne zapravijo te priložnosti,” so sporočili iz ZN.

Dogovor morata potrditi oba parlamenta. Leon je obljubil, da bo mednarodna skupnost novi vladi nudila vso možno podporo, poročajo tuje tiskovne agencije.

STA


Najbolj brano