Dogovor Zagreba in Beograda o železniškem prevozu beguncev

Notranja ministra Hrvaške in Srbije Ranko Ostojić in Nebojša Stefanović sta se danes dogovorila, da bodo s hrvaškimi vlaki prevažali begunce in migrante iz Šida v Srbiji neposredno do začasnega zimskega tranzitnega centra v Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Strinjala sta se, da je begunsko krizo treba reševati na grško-turški meji.

Hrvaški in  srbski mediji poročajo, da iz Srbije proti Bapski 
prihajajo številni begunci. Foto: STA
Hrvaški in srbski mediji poročajo, da iz Srbije proti Bapski prihajajo številni begunci. Foto: STA

ZAGREB > Hrvaški minister Ranko Ostojić je po današnjem srečanju na mejnem prehodu Bajakovo med Hrvaško in Srbijo dejal, da sta se z Nebojšo Stefanovićem dogovorila o kratkoročnih in dolgoročnih mehanizmih za reševanje begunske krize, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Napovedal je, da bodo takoj po odprtju zimskega tranzitnega centra v Slavonskem Brodu začeli begunce s hrvaškimi vlaki prevažati iz Šida v nov hrvaški tranzitni begunski center, približno 100 kilometrov zahodno od hrvaško-srbske meje.

Tako begunci ne bodo več neorganizirano prehajali hrvaško-srbske meje pri prehodu Bapska, kjer so mnogi vstopili na Hrvaško izven mejnega prehoda. Vsi so potem prišli v začasni tranzitni center v Opatovcu, od koder so jih z avtobusi in vlaki organizirano prevažali na Madžarsko oziroma od prejšnjega tedna v Slovenijo.

Ministra sta se dogovorila, da bo registracija beguncev in migrantov v Srbiji tudi “vstopnica” za njihov prevoz čez Hrvaško, kar naj bi dodatno pospešilo tranzit. Srbija bo v Berkasovu angažirala več policistov za organizacijo železniškega prevoza proti Slavonskemu Brodu ter zmanjšanje pritiska na sosednjo Bapsko.

Ministra sta bila enotna, da je treba begunsko krizo reševati pri izvoru v Grčiji, ki bi po njunem mnenju morala začeti spoštovati pravila.

Srbski minister Stefanović je dejal, da bodo begunci prišli in odšli, sosednji državi pa bosta vedno ena poleg druge. “Lahko se tudi ne strinjamo, a potrebni so dogovori, da bi rešili nekatere probleme,” je dejal.

Medtem hrvaški in srbski mediji poročajo, da iz Srbije proti Bapski prihajajo številni begunci.

STA


Najbolj brano