Dodik kritičen do obveščevalne službe zaradi napada v Zvorniku

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je po ponedeljkovem terorističnem napadu na policijsko postajo v Zvorniku obtožil obveščevalno službo OSA, da ni opozorila na nevarnost napada.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je po ponedeljkovem terorističnem napadu na policijsko postajo v 
Zvorniku obtožil obveščevalno službo OSA, da ni opozorila 
na nevarnost napada. Foto: Wikipedia
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je po ponedeljkovem terorističnem napadu na policijsko postajo v Zvorniku obtožil obveščevalno službo OSA, da ni opozorila na nevarnost napada. Foto: Wikipedia

SARAJEVO > Milorad Dodik je med drugim napovedal, da bo Republika srbska vzpostavila lastno obveščevalno-varnostno agencijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Napad na policijsko postajo v kraju Zvornik v severnem delu BiH na ozemlju Republike srbske je v ponedeljek okoli 19. ure izvedel 24-letni Nerdin Ibrić iz Tuzle. Vdrl je na postajo in ob vzklikih “Alah je velik” začel streljati. Pri tem je ubil enega policista in dva ranil, nato pa je bil v obračunu s policijo ubit.

Oblasti Republike srbske so napad že označile za terorističnega. Ibrić naj bi bil pripadnik radikalnih islamistov v BiH, tako imenovane skupine vahabitov. Policija pa zdaj preiskuje, ali je deloval sam ali je bil del organizirane teroristične skupine, je v ponedeljek pozno zvečer povedal minister za notranje zadeve Republike srbske Dragan Lukač.

Minister za varnost BiH Dragan Mektić je medtem dejal, da je zvezna obveščevalno-varnostna služba OSA pred tremi dnevi dobila prijavo, da se pripravlja teroristično dejanje in že v petek obvestila vse agencije o možnosti napada na policijske postaje v BiH.

Toda Dodik je zanikal, da bi v Republiki srbski dobili opozorila OSA o napadu, kakršen je bil izveden v Zvorniku. “To je bila zgolj načelna informacija, ki govori o možnosti, da na ozemlju BiH pride do napada, vendar pa da oni nimajo pojma ne kje ne kdo. To vendar vsak dan beremo v medijih,” je bil kritičen Dodik po večernem izrednem zasedanju vlade Republike srbske.

Menil je še, da bi bilo OSA najbolje ukiniti, saj da so jo tako ali tako vsilili “tujci”, ukvarja se pa bolj s tem, “kaj delajo ljudje na oblasti kot pa z vprašanjem terorizma”. Napovedal je še, da bodo v naslednjih treh dneh ocenili zmogljivosti policije za soočanje s terorizmom. “Kar bomo potrebovali, bomo tudi naredili in pri tem nas nihče ne bo ustavil,” je še dejal Dodik.

Vlada Republike srbske je zahtevala tudi, da je v preiskavo napada v Zvorniku v celoti vključena tudi policija Republike srbske, čeprav je preiskavo že prevzelo tožilstvo BiH.

STA


Najbolj brano