Dodik grozi z referendumom o samostojnosti Republike srbske

Predsednik Republike srbske in Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD), največje stranke Srbov v BiH, Milorad Dodik je zagrozil z referendumom o samostojnosti Republike srbske leta 2018, če tej entiteti v BiH do leta 2017 ne bodo vrnili pristojnosti, ki jih določata daytonski mirovni sporazum in ustava BiH, poročajo tuje tiskovne agencije.

Milorad Dodik Foto: Wikipedia
Milorad Dodik Foto: Wikipedia

BANJA LUKA > Milorad Dodik je na sobotnem kongresu stranke, na katerem so ga ponovno izbrali za predsednika stranke, poudaril, da bo predlog na referendumu samostojna država Republika srbska, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Predsednik Republike srbske je pristojne oblasti v BiH na zvezni ravni obtožil, da želijo spodkopati avtonomne pravice, ki jih Republiki srbski predpisuje daytonski mirovni sporazum. “Republika srbska ne more več sprejemati nadaljnjega prevzema avtonomnih oblasti pod pretvezo reform,” je še dejal Dodik, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Kot je še po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Dodik, stranka ne postavlja pod vprašaj ustave BiH, “pač pa nasprotuje temu, česar ni v ustavi BiH in kar je vsilil visoki predstavnik, to je sodišče BiH, tožilstvo BiH in prisotnost tujcev v ustavnem sodišču BiH”. “Ta država mora postati daytonska, kar sedaj ni,” je dodal. Dejal je še, da “BiH mora, če hoče postati evropska država, najprej postati daytonska država in ni evropske BiH brez daytonske BiH”.

Dodikova grožnja z referendumom po oceni poznavalcev predstavlja največji izziv za BiH kot državo po razpadu nekdanje Jugoslavije doslej.

STA


Najbolj brano