Do turškega državljanstva le z “moralno preteklostjo”

Turčija bo zaostrila pogoje za pridobitev državljanstva. Življenjski sopotniki turških državljanov, ki želijo turško državljanstvo, bodo tako morali poslej dokazati, da so se v preteklosti vedli moralno, predvideva predlog zakona, o katerem bo turški parlament še razpravljal in ga po vsej verjetnosti tudi potrdil.

Turčija bo zaostrila pogoje za pridobitev državljanstva Foto: Tino Mamić
Turčija bo zaostrila pogoje za pridobitev državljanstva Foto: Tino Mamić

ANKARA > Pogoj za državljanstvo je del spornega novega zakona o državni varnosti. V preteklosti so lahko državljanstvo pridobili tisti, ki niso predstavljali grožnje državni varnosti ali javnemu redu. Ti pogoji sicer ostajajo tudi v novi zakonodaji.

Zakon ne pojasnjuje, kaj naj bi bila moralna preteklost, tako da si bodo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa lahko uradniki to razlagali po svoje.

Vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je večkrat opozorila, da jo skrbi upadanje morale v državi. Namestnik turškega premierja Bulent Arinc je julija sprožil val ogorčenja, ko je odgovornost za moralni zaton Turčije pripisal tudi ženskam, ki se glasno smejijo v javnosti.

Nova zakonodaja tudi daje večja pooblastila varnostnim silam in podrobno opredeljuje kazni za nasilne protestnike. Poleg tega prepoveduje uporabo ognjemetov, molotovk in podobnih izdelkov na protestih, za kršitve pa je zagrožena kazen do štirih let zapora. Predvideva tudi strožje kazni za demonstrante, ki jih bodo zalotili pri uničevanju javne lastnine, bodo zamaskirani ali se bodo upirali policiji.

Premier Ahmet Davutoglu je dejal, da bo nova zakonodaja pripomogla k ohranitvi javnega reda. “Omogočila bo uporabo strogih preventivnih ukrepov proti izgrednikom, ki hočejo onemogočiti svobodo do zborovanja in protestiranja,” je poudaril na srečanju AKP.

STA


Najbolj brano