Do leta 2050 v oceanih več plastike kot rib

Do leta 2050 bo v oceanih več plastičnih odpadkov kot rib, če mednarodna skupnost ne bo sprejela drastičnih ukrepov za reciklažo te vrste odpadnih snovi, opozarja nova raziskava. Trenutno naj bi bilo v oceanih približno 150 milijonov ton plastike.

Do leta 2050 bo v oceanih več plastičnih odpadkov kot rib, če 
mednarodna skupnost ne bo sprejela drastičnih ukrepov za 
reciklažo te vrste odpadnih snovi, opozarja nova raziskava. Foto: Lovrenc Lipej
Do leta 2050 bo v oceanih več plastičnih odpadkov kot rib, če mednarodna skupnost ne bo sprejela drastičnih ukrepov za reciklažo te vrste odpadnih snovi, opozarja nova raziskava. Foto: Lovrenc Lipej

DAVOS > Raziskava fundacije nekdanje jadralke Ellen MacArthur, ki promovira reciklažo v gospodarstvu, opozarja, da se globalno gledano velika večina plastične embalaže zavrže po enkratni uporabi. Svetovno gospodarstvo pa tako letno izgubi 95 odstotkov vrednosti plastične embalaže, vredne od 73 do 110 milijard evrov.

V raziskavi predlagajo nov sistem za zmanjšanje odlaganja plastike v naravi, predvsem v oceanih, ter iskanje alternativ surovi nafti in zemeljskemu plinu kot surovinama za izdelavo plastike.

Vsako leto se v oceanih sveta znajde najmanj osem milijonov ton plastike, kar je praktično en tovornjak smeti vsako minuto, piše v raziskavi, ki je podatke vzela iz številnih virov, tudi McKinseyevega centra za gospodarstvo in okolje.

Če ne bo ukrepov, se bo količina plastike v oceanih do leta 2050 zvišala na štiri tovornjake smeti na minuto, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozarja raziskava. Po nekaterih ocenah je trenutno v oceanih približno 150 milijonov ton plastike.

Brez ukrepanja bo do leta 2025 v oceanih ena tona plastike na tri tone rib, do leta 2050 pa bo plastike že več kot rib, piše v raziskavi.

STA


Najbolj brano