Do januarja 1,4 milijona okuženih z ebolo?

Ameriške zdravstvene oblasti so danes posvarile, da bi po najbolj črnem scenariju število okuženih z ebolo v zahodni Afriki do januarja prihodnje leto lahko doseglo 1,4 milijona.

 Foto: STA
Foto: STA

WASHINGTON > Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ocenjuje, da bi se število primerov v Liberiji in Sierri Leone do 20. januarja 2015 lahko gibalo med 550.000 in 1,4 milijona. Ocena temelji, da je število primerov ebole podcenjeno s faktorjem 2,5.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da številke temeljijo na podatkih iz avgusta, preden so se ZDA resno začele ukvarjati z najhujšo epidemijo ebole, ki je doslej ubila približno polovico od 6000 okuženih.

“Izračuni nakazujejo, da obsežni takojšnji ukrepi - takšni, ki so bili že uvedeni - lahko pripeljejo epidemijo do prelomne točke, ko bo število primerov začelo naglo padati,” so sporočili iz CDC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem danes opozorila, da se bo število primerov z nekaj sto na teden povečalo na nekaj tisoč brez “drastičnih izboljšav v kontrolnih ukrepi”, število okužb pa se bo do novembra več kot potrojilo na 20.000.

STA


Najbolj brano